Херсонці підтримують ідею створення у місті Музею спротиву

Опитування

Більшість опитаних херсонців (91%) підтримують ідею створення музею, присвяченого подіям 2022 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Фонд громади Херсона «Захист» з посиланням на результати соціологічного онлайн-дослідження.

«Більшість опитаних херсонців (91%) підтримує ідею створення музею, який був би присвячений подіям 2022 року», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, три найбільш популярні теми, які, на думку респондентів, повинні бути представлені там, - це громадський спротив херсонців (76%), визволення Херсона (65%) та окупація міста російськими військами (58%).

Основними функціями музею мають стати збір свідчень та спогадів (77%), збір музейних експонатів (54%) і організація виставок, вистав та мистецьких заходів (49%).

Також повідомляється, що більшість херсонців виявилися прихильниками створення такого музею у приміщенні (62%), але п’ята частина (19%) опитаних висловилася на підтримку створення музею під відкритим небом. Зазначається, зокрема, що це міг би бути Бузковий гай – місце бою Херсонської тероборони із загарбниками.

Майже половина (41%) опитаних херсонців мають власні історії (спогади), які можна було би передати в новий музей, а 24% мають предмети, фотографії, відеофайли, які можна було би передати в такий музей.

Дослідження проведено Фондом громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Онлайн-опитування проводилося за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних (дослідницької онлайн-панелі Херсонської громади). Вибірка сформована на основі демографічних показників станом на 1 січня 2022 року. За таких показників похибка дослідження не перевищує 5% з вірогідністю 0.95. У вибірці представлені як херсонці, які зараз знаходяться в громаді, так і ті, хто виїхав з Херсона після 24.02.2022 і перебуває зараз в інших областях України або за кордоном. Офіційні дані щодо міграцій херсонців наразі відсутні, тому немає можливості оцінити представленість у вибірці респондентів за цією ознакою, проте існують підстави вважати, що співвідношення у вибірці респондентів, які залишились в громаді, є більшим, ніж у реальності, що може впливати на результати дослідження.

Читайте також: Добудова музею Голодомору: представили художню концепцію майбутньої експозиції

Як зазначається, обсяг вибірки - 400 респондентів. Польовий етап тривав з 8 по 30 червня 2024 року.

Як повідомляв Укрінформ, на початку широкомасштабного вторгнення РФ кадри з херсонського Бузкового парку (гаю) - одного із місць загибелі бійців тероборони - вразили країну. Містяни ще в умовах окупації створили тут народний меморіал. Але насправді бої тоді йшли у різних локаціях міста, зокрема і біля обласного ліцею.

З нагоди першої річниці деокупації Херсона Президент нагородив українців, які звільняли місто, рятували людей і допомагали спротиву загарбникам. Серед нагороджених посмертно – 15 військовослужбовців 194-го батальйону територіальної оборони Херсонської області.1 березня 2022 року, перебуваючи на бойових позиціях біля Херсонського ліцею та в Бузковому парку в Херсоні, вони вступили в бій та ціною своїх життів тимчасово зупинили просування колон загарбників.

НаХерсонщині жителі регулярно проводили мирні акції протесту проти агресора. Російські військові застосовували силу та зброю проти людей.

ЗСУ восени 2022 року визволили правобережну частину Херсонської області, зокрема місто Херсон. Частина області, розташована на лівому березі Дніпра, тимчасово захоплена російськими військами.