Вилучені у «чорних археологів» зливки римського періоду передали Національному музею історії

Фото

Правоохоронці передали Національному музею історії три срібні зливки римського періоду, які зловмисники намагалися нелегально продати на одному з інтернет-майданчиків.

Про це йшлося на пресконференції за участю генерального прокурора Андрія Костіна, в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва і гендиректора Національного музею історії Федора Андрощука, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні фонди Національного музею історії України поповнилися «родзинками», які були врятовані від нелегального продажу і повернуті нашій державі. Експерти оцінюють їхню вартість у приблизно 3,5 млн грн, але унікальними їх робить той факт, що у Європі до сьогодні знайдено лише декілька схожих зливків. І унікальним є те, що ці зливки знайдені в Україні, на Закарпатті», - сказав генпрокурор.

Національному музею історії передали срібні зливки римського періоду, вилучені під час спроби нелегального продажу / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

За його словами, один зливок намагався продати житель Хустського району Закарпатської області через інтернет-майданчик. Це виявив співробітник Національного музею історії і повідомив правоохоронців.

За фактом нелегального продажу артефакта було відкрито кримінальне провадження.

Читайте також: Одеса отримала близько €70 тисяч від ЮНЕСКО на відновлення Спасо-Преображенського собору

Під час обшуку у помешканні продавця правоохоронці виявили ще два такі зливки.

Згідно з висновками експертів, срібні зливки датуються 306-337 рр. нашої ери.

Своєю чергою Карандєєв відзначив роботу правоохоронців, завдяки яким артефакти, які перебували у «чорних археологів» і в приватних колекціях і були недоступні для науковців, потрапляють до українських музеїв.

В. о. міністра зауважив, що до цього долучаються на волонтерських засадах й працівники музеїв, які моніторять інтернет-майданчики і передають інформацію про артефакти правоохоронцям.

Як повідомляв Укрінформ, у березні фонд Національного музею історії України поповнився давньоруської пам’яткою з образом «святого воїна», яку правоохоронці вилучили у «чорних археологів».