Одеса отримала близько €70 тисяч від ЮНЕСКО на відновлення Спасо-Преображенського собору

Одеса отримала близько €70 тисяч від ЮНЕСКО на відновлення Спасо-Преображенського собору

Ексклюзив
Укрінформ
ЮНЕСКО перерахувала першу частину коштів від Італії на ремонт частини даху Спасо-Преображенського собору в Одесі, в який влучила російська ракета в липні 2023 року.

Про це Укрінформу повідомив голова Департаменту культури та євроінтеграції Одеської міськради Іван Ліптуга.

«ЮНЕСКО почала працювати з будівельною компанією Стікон. Підписана угода і переведено близько 70 тис. євро на відновлення частини даху Собору, яка була епіцентром вибуху», - сказав Іван Ліптуга.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 23 липня 2023 року російські війська здійснили масовану атаку по території Одеси та області. Загарбники випустили 19 ракет різного типу. Удар припав на історичний центр Одеси, внесений до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Унаслідок атаки були пошкоджені 25 пам’яток архітектури, зокрема Спасо-Преображенський кафедральний собор. Половина собору залишилася без даху, у будівлі були порушені центральні паля та фундамент, вибиті всі вікна, збита ліпнина. Рятувальникам та священнослужителям вдалося врятувати деякі ікони, у тому числі Касперовську ікону Божої матері, яку вважають покровителькою Одеси. Також вціліла й Іверська ікона, написана до 100-річчя Одеси.

Читайте також: Підрив Каховської дамби: ЮНЕСКО допоможе з археологічними дослідженнями постраждалих територій

У серпні офіс прем’єр-міністра Італії Джорджі Мелоні заявив, що Італія планує зробити внесок у зусилля з відновлення Одеського кафедрального собору, який розбомбила російська армія.

У листопаді сильні зливи підтопили собор, а нагальні роботи з консервації розпочала Одеська єпархія УПЦ, яка є власником будівлі.

У лютому 2024 року відбулося підписання угоди між Італією та ЮНЕСКО щодо виділення 500 тис. євро на ремонт Спасо-Преображенського собору.

В інтерв’ю Укрінформу мер Одеси Геннадій Труханов повідомляв, що наразі вже не йдеться про виділення всієї суми на відновлення, адже частину робіт Одеська Єпархія виконала за власні кошти.

«Ми просили ЮНЕСКО зафіксувати ці роботи та виділити нам за них кошти, які ми б спрямували на подальшу відбудову. Але в Італії та ЮНЕСКО відповіли, що за вже виконані роботи вони грошей не можуть дати, бо є процедури та їх законодавство. Наразі залишилося полагодити близько 160 кв. метрів покрівлі в епіцентрі прильоту, понад 2.5 тис. кв. метрів, які пошкодило вибуховою хвилею, полагодила Єпархія. Тобто за частину італійських коштів відремонтують ту частину даху, в яку безпосередньо відбулося влучання. Решта грошей буде опанована пізніше», - пояснив Труханов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-