Салман Рушді стане гостем фестивалю BookForum у Львові

Лауреат Букерівської премії Салман Рушді стане гостем 31-го міжнародного літературного фестивалю BookForum у Львові, який відбудеться 3-6 жовтня.

Про це повідомила у Фейсбуці програмна директорка громадського об'єднання "Форум видавців" Софія Челяк, передає Укрінформ.

"Про це можна говорити уже нарешті. У нас буде Рушді. Він включиться спеціально для України", - заявила Челяк.

Як зазначають організатори фестивалю, захід проходитиме у форматах онлайн та офлайн.

"3,5 мільйона глядачів по всьому світу, десятки тисяч офлайн-відвідувачів у Львові та сотні мільйонів охоплень у соцмережах — за два роки повномасштабної війни спільнота Форуму видавців згуртувалася довкола пошуку нових сенсів і себе в нових умовах", - ідеться в анонсі фестивалю.

Цьогорічна тема фестивалю - Сила спільнодії.

"І це про нас усіх по усьому світу, хто бореться за глобальну демократію і приближає перемогу", - підкреслила Челяк.

Серед учасників цьогорічного фестивалю також економіст і письменник Джеймс Алан Робінсон (Велика Британія), письменники й письменниці Софі Оксен (Фінляндія), Георгій Господінов (Болгарія) і Мирослав Шкандрій (Канада), поет Кшиштоф Чижевський (Польща), філософиня й літературознавиця Ґаятрі Чакраворті Співак (США) та інші світові й українські інтелектуали.

Як повідомляв Укрінформ, британсько-американський письменник Салман Рушді став лауреатом престижної Премії миру німецьких книгарів.

У серпні 2022 року Салман Рушді зазнав численних ножових поранень під час виступу на літературному фестивалі у штаті Нью-Йорк. Поліція затримала нападника. Гаді Матар перебуває під вартою з моменту затримання.

Рушді почали погрожувати ще наприкінці 1980-х, коли влада Ірану заборонила його роман "Сатанинські вірші" за нібито богохульство. У 2012 році одна з релігійних організацій в Ірані призначила нагороду за голову письменника в розмірі понад 3 мільйони доларів.

Читайте також: Королівській бібліотеці Данії передали 1000 українських книжок

Тривалий час письменник був змушений переховуватися, а його книжку заборонили в деяких країнах. Кілька років Рушді перебував під постійною охороною британської поліції. У 2002 році уряд Великої Британії отримав від Ірану негласні гарантії безпеки письменника, і охорону зняли.

У липні 2024 року американська прокуратура висунула додаткові обвинувачення нападнику на письменника.