В Україні створять електронний реєстр базової мережі закладів культури

Кабінет Міністрів України ухвалив розроблену Міністерством культури та інформаційної політики постанову «Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження Реєстру базової мережі закладів культури у Вінницькій та Київській областях».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКІП

Як зазначили у міністерстві, це рішення дозволить саме цим регіонам першими в Україні скористатися перевагами нової інформаційно-комунікаційної системи Реєстр базової мережі закладів культури.

Запровадження системи дозволить державі отримати верифіковану інформацію про всі заклади культури та заклади освіти у сфері культури, що суттєво спростить процес їх обліку. Така база даних також підвищить прозорість і ефективність управління сферою культури, а доступ до актуальної інформації стане значно швидшим і зручнішим.

«МКІП активно працює над цифровізацією всіх процесів у сфері культури. Створивши такий реєстр, ми зможемо покращити координацію та управління культурною сферою на всіх рівнях, а також збільшити прозорість та доступність інформації про культурні заклади», – зауважив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

Координаторами експериментального проєкту є МКІП та Державне агентство з питань кіно, а учасниками - МКІП, Держкіно, Державне агентство з питань мистецтв та мистецької освіти, а також Вінницька та Київська обласні державні адміністрації (військові адміністрації), місцеві ради та їх виконавчі органи, військові адміністрації населених пунктів у Вінницькій та Київській областях і заклади культури та заклади освіти сфери культури, що належать до сфери їх управління.

Фінансування робіт зі створення реєстру буде здійснено коштом міжнародної технічної допомоги, його функціонування забезпечать працівники Держмистецтв, а технічне адміністрування МКІП. 

У міністерстві зазначили, що постанова визначає порядок реалізації експериментального проєкту щодо запровадження Реєстру базової мережі закладів культури.

Читайте також: МКІП розробляє план, який передбачає соціалізацію ветеранів через культуру

Також вона врегульовує питання функціонування та електронної інформаційної взаємодії Реєстру з іншими інформаційними ресурсами; визначає функції держателя, адміністратора, технічного адміністратора Реєстру, а також перелік користувачів Реєстру та їх функції.

Окрім того, постанова фіксує процедури створення запису про новий заклад культури, внесення записів щодо реорганізації/ліквідації закладу, та перелік інформації, що вноситься до реєстру під час цього, процедуру редагування даних про заклад та інші.

Як повідомлялося, постанову розробили відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо передачі майна та створення, впровадження і ведення електронних реєстрів у сфері культури». Ним передбачено, що МКІП має забезпечити створення, впровадження та ведення електронних реєстрів у сфері культури.