За час повномасштабної війни за підтримки держави створили 55 завершених фільмів

З 2022 по 2024 рік в Україні створили 55 завершених фільмів за підтримки держави, 25 з яких є копродукційними проєктами.

Про це заявила т.в.о голови Державного агентства України з питань кіно Юлія Шевчук під час форуму «Україна відкрита світу», передає кореспондент Укрінформу.

«З 2022 по 2024 рік ми маємо 55 завершених фільмів за підтримки держави, 25 з яких є копродукційними проєктами. Тому розвиток копродукції, міжнародного співробітництва у цій сфері триває. Ми маємо цього року «Оскар» за повнометражний документальний фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі»; маємо можливість презентувати українське кіно закордоном на міжнародних фестивалях і кіноринках. І не тільки презентувати — наші фільми часто отримують нагороди та відзнаки», - розповіла Шевчук.

Під час виступу вона відзначила, що Україна сьогодні активно співпрацює з європейським фондом підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт «Єврімаж».

«У нас достатньо активно триває співпраця з «Єврімажем», що дає можливість нашим фільмам отримати міжнародну підтримку у виробництві і промоції стрічок. Це відкриває нові можливості, нову історію у презентуванні країни», - зауважила т.в.о голови Державного агентства України з питань кіно.

Вона також нагадала, що з жовтня 2022 року Україна є 36-м членом Європейської асоціації кіноагентств, що теж дає можливість обмінюватися досвідом і розвиватися. За словами Шевчук, Європейська асоціація кіноагентств у 2023 році створила Європейський фонд солідарності з українським кіно, і вже з моменту створення цього фонду 59 наших фільмів отримали підтримку від європейських асоціацій та фондів.

«Кіно сьогодні — це потужний засіб комунікації, який здатен подолати мовні, географічні бар’єри, донести до світу, до глядача нашу історію, культуру, традиції. З початку повномасштабного вторгнення ми дійсно маємо проблему у тому, що частина кінематографістів виїхала за кордон, частина приєдналася до Сил оборони країни, але попри це, кіно продовжує існувати, продовжує зніматися», - підкреслила Шевчук.

Читайте також: Про мужність українців слід знімати фільми - Майкл Дуглас

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня Державне агентство з питань кіно оголосило конкурс на здобуття молодими діячами у галузі кінематографії грантів Президента України на загальну суму 3 млн 900 тисяч гривень.

Ідеться про державну фінансову підтримку для створення й реалізації у 2025 році соціально значущих кінематографічних проєктів.

Усього передбачені три гранти. Отримати їх можуть митці віком до 35 років.