У Харкові відбулася прем’єра вистави «...І всі-всі-всі» (Maidan story)"

Фото

У Харкові 20 вересня відбулася прем’єра вистави Євгена Лавренчука “...І всі-всі-всі” (Maidan story)" з Риммою Зюбіною та Євгеном Нищуком у головних ролях.

Про це повідомляє кореспондентка Укрінформу.

Прем’єра вистави Євгена Лавренчука «…І всі-всі-всі» Maidan story у Харкові / Фото: В'ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Художньо-документальна вистава поєднує різні жанри. Основою постановки стала п’єса Олександра Ірванця “І всі, всі, всі про Майдан”, а також спогади, свідчення учасників протестних акцій 2014 року та рідних і друзів убитих євромайданівців.

Місце прем’єри проєкту обрано не випадково, адже саме у Харкові зібрався перший Євромайдан: 19 листопада 2013 року на площі Свободи відбувся мітинг (за два дні до київського), після чого активісти збиралися щодня.

“Це ті тексти, які я чув уже 10 років тому, надаючи мікрофон, зараз ми їх відтворюємо. Я дуже радий, що початок цього проєкту відбувається у Харкові. Це одне з найпотужніших і найрушійніших міст України. Це місто-герой, місто сили, інтелектуальне, студентське, місто, яке ніколи не стане на коліна перед тими, хто сподівається завалити його КАБами, балістикою чи чимось іншим. Які просвітлені люди і яка віра в нашу спільну перемогу! Цей проєкт і ця тема Майдану через роки ще більше дала розуміння, що вона заклала фундамент стійкості, незламності, який проявляється зразу після Майдану - у війні на Сході - і зараз, під час повномасштабного вторгнення”, - наголосив перед прем’єрою Євген Нищук, якого у 2004 році називали "голосом Майдану".

Автор ідеї, сценарію та режисер проєкту Євген Лавренчук зауважив, що іншого “голосу Євромайдану”, крім Нищука, у виставі не могло й бути.

“Ніхто у цій ролі не може бути. Це ж очевидно! Бо якби він не зміг узяти участь, тоді б видозмінився сценарій - не було би “голосу Майдану” в цьому проєкті”, - підкреслив митець.

Музичну частину вистави складає хорова кантата “Майдан 2014” композитора Валентина Сильвестрова. Твір, написаний у пам’ять про Небесну сотню, виконував фестивальний хор KharkivMusicFest з артистів Харківського національного театру опери та балету/СХІД OPERA, обласної філармонії та студентів Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського.

Ще один показ у Харкові пройде ввечері 21 вересня. Після цього виставу планують показати у Львові, Києві, інших містах і, як сподівається режисер, за кордоном.

Читайте також: У Кропивницькому читали п'єсу про життя в окупації на Херсонщині

“Це дуже хороший матеріал як інструмент культурної дипломатії. Те, чого бракує зараз”, - переконаний Лавренчук.

Театральний проєкт втілили завдяки фонду громади Харкова “Толока”, який є організатором KharkivMusicFest, за підтримки Українського культурного фонду та в межах Українського АРТ ХАБу “Мистецька Фортеця”.

Як повідомлялося, 21 листопада 2013 року в Україні розпочався Євромайдан, який також називають Революцією гідності. Цього дня на майдан Незалежності у Києві на знак протесту проти відмови уряду Миколи Азарова від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом вийшли журналісти і небайдужі громадяни.

Згодом багатотисячні мітинги охопили всю Україну і переросли у збройне протистояння влади та громадян. У Києві загинули понад 100 людей.

17 лютого 2021 року Верховна Рада визнала Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи.