Оприлюднили програму національного стенда України у Франкфурті

Фокусною темою України на Франкфуртському книжковому ярмарку стане "Reclaiming the voice – Повернення голосу".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Український інститут книги.

Український інститут книги, Goethe-Institut в Україні, Український інститут і Мистецький арсенал представлять Україну на Франкфуртському книжковому ярмарку.

З 16 до 20 жовтня на ярмарку будуть представлені національний стенд, стенд Мистецького арсеналу, UA Comix, а також окремий стенд матиме Видавець Олександр Савчук як переможець премії "Читомо".

Протягом 5 днів українські автори, перекладачі, журналісти, інтелектуали та громадські діячі виступатимуть у межах програми на національному стенді та на кількох інших сценах у міжнародних дискусіях.

Цьогорічна фокусна тема України – "Reclaiming the voice – Повернення голосу". Україна повертає свій голос на світовій арені й показує не лише українську незламність, а й багатогранність і унікальність українських книжок, дає почути нові голоси нашої літератури, демонструє нові німецькі переклади, розповідає про українську класику, репортаж і поезію.

"Голос України замовчувався століттями. Його заглушила російська імперська жорстокість, яка віддає перевагу одноманітності над різноманітністю, насильству над розмовами. Сьогодні Україна бореться за повернення свого голосу. Щоб його почули. І таким чином вона бореться за права безголосих. Для всіх інших націй і груп, голос яких так довго ігнорувався", – заявив автор концепції фокусної теми філософ, письменник, директор PEN Україна Володимир Єрмоленко.

Серед авторів, журналістів, інтелектуалів та митців, які беруть участь в українській програмі — Олександр Михед, Софія Андрухович, Наріман Джелял, Олена Стяжкіна, Павло Маков, Мстислав Чернов, Таня Малярчук, Мирослав Лаюк, Ія Ківа, Радомир Мокрик, Катерина Міхаліцина, Алім Алієв, Ірина Вікирчак, Володимир Єрмоленко, Тамара Горіха Зерня, Вахтанг Кебуладзе, Євгенія Кузнєцова, Роксолана Свято, Галина Вдовиченко, Наталка Сняданко, Катерина Ботанова, Анна Грувер, Марічка Паплаускайте та інші.

Читайте також: Британія спільно із ПЕН передала Україні ще 27 тисяч книжок

Як повідомляв Укрінформ, українська письменниця Софія Андрухович на Франкфуртському книжковому ярмарку презентує третю частину своєї трилогії «Амадока» німецькою.