У Києві презентували книгу-буклет про Героя України Олега Зайцева

Фото

У пам’ять про Героя України, воєнного розвідника Олега Зайцева, який загинув у бою за острів Зміїний у травні 2022 року, презентували автобіографічну книгу-буклет.

Під час пресконференції в Укрінформі видання представила авторка проєкту Головного управління розвідки Міноборони України “Видатні розвідники” Ольга Мосьондз за участі батьків Героя України — Людмили і Григорія Зайцевих, його дружини Наталії та побратимів.

“Олег Зайцев захищав Україну від російських загарбників, починаючи з 2014 року. Спочатку в добровольчому батальйоні “Правий сектор”, а потім у підрозділі “Санта” відбивав Авдіївську “Промку”.

Коли почалося широкомасштабне вторгнення Росії, Олег Зайцев захищав Київщину у складі батальйону ”Шаман” ГУР МОУ. Брав участь у битвах за село Мощун, за Ірпінь, які вплинули на те, що росіяни відійшли від Києва. Він був одним з тих, хто штурмував острів Зміїний, намагаючись визволити його від окупантів. Це дало змогу налагодити цивільне судноплавство і розблокувати зерновий коридор”, - розповіла Мосьондз.

За її словами, 7 травня 2022 року Олег Зайцев у складі зведених підрозділів разом зі своїм побратимом Віталієм Ігнатенком здійснили першу спробу штурму острова Зміїний. У бою за острів вони загинули разом, коли прикривали відхід українських бійців.

Українські Сили оборони тоді відійшли, але надалі острів був зачищений від росіян. Перший бій, у якому загинув Олег Зайцев, поклав початок поверненню острова Зміїний.

Дружина Олега Зайцева Наталія розповіла, що до 2014 року її чоловік був цивільним, але завжди мав чітку громадянську позицію і реагував на несправедливість.

“Олег був багатогранною особистістю. По дорозі до себе військового він зібрав великий багаж знань і умінь, а коли постала необхідність захищати країну, його участь в українському війську стала неоціненною. Це була людина-діамант, яка не боялася робити складні речі, бути креативним і виконувати завдання без застережень. Олега можна порівняти зі стрілою, він був людиною, яка бачить ціль і буде до неї йти з холодним розумом, але гарячим серцем”, - поділилася вона спогадами про чоловіка.

У Києві презентували книгу-буклет про Героя України Олега Зайцева / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

У свою чергу мати Олега Зайцева Людмила розповіла, що він не хотів потрапити у полон і волів загинути у бою.

“Нам розповіли, що він загинув за секунди і пішов у вічність”, - зазначила вона.

За словами батька, Григорія Зайцева, його син вважав честю воювати в історичний час за незалежність України.

Читайте також: Професію розвідника може опанувати не кожен - офіцер ЗСУ

“Олег залишив по собі хороший слід у душах побратимів, у людей, які його знали. Він був світлою і багатогранною людиною. Вірним товаришем і відважним бійцем. Це велика втрата не лише для нас, але і для держави”, - сказав батько Героя.

Як розповіла авторка проєкту ГУР “Видатні розвідники” Ольга Мосьондз, книга-буклет про Олега Зайцева пізніше увійде до великої книги історій про бійців, яка покликана зберегти для українців пам’ять про її Героїв.

Як повідомляв Укрінформ, кіберфахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України у період з 23 по 26 вересня атакували понад 800 серверів у різних регіонах Росії.