Стали відомі 10 нонфікшн-авторів, які виграли стипендії від ПЕНу

Український ПЕН оголосив десять переможців стипендійної програми, створеної для письменників та журналістів, які пишуть у жанрах нонфікшн.

Про це повідомила пресслужба громадської організації, передає Укрінформ.

Ідеться про стипендійну програму від Норвезької асоціації авторів і перекладачів нонфікшн-літератури й Українського ПЕН. Вона покликана підтримати українських авторів, котрі працюють у різних жанрах нонфікшн-письма, та допомогти зафіксувати в документальній літературі досвід війни, яку українське суспільство проживає з 2014 року.

Стипендіатами програми стали:

Максим Беспалов з художнім репортажем "Артефакти" про речі, які постраждали під час російського вторгнення в Україну;

Христина Коціра (Кутєпова) з книжкою про зниклих безвісти українців та їхні родини, робоча назва – "Зниклі";

Андрій Любка з документальною книжкою про воєнне сьогодення "Цього не можна забути";

Катерина Міхаліцина зі збіркою особистих історій бібліотекарок із різних міст і містечок України про їхні досвіди проживання російсько-української війни;

Світлана Ославська з книжкою репортажів про окупацію, робоча назва – "На власній шкірі";

Євгенія Подобна з книжкою художніх репортажів про захоплення російськими військами міста Буча Київської області в лютому-березні 2022 року "Тіні на вулиці Яблунській";

Валерій Пузік зі збіркою есеїв "Ким ми були" про реальних людей, які захищали та захищають Україну;

Артем Чех із книжкою есеїв "Гра в перевдягання" – хронологія великої війни, показана через музику;

Любов Якимчук із книжкою "Тюльпани Азовсталі" про самопожертву українських військових під час оборони міста Маріуполь Донецької області навесні 2022 року;

Петро Яценко з книжкою "Готель "Війна" про військовополонених росіян в Україні як уособлення сучасної Росії.

Заявки оцінювало журі, до якого ввійшли українські письменники, науковці та журналісти, а також представники Норвезької асоціації авторів і перекладачів нонфікшн-літератури.

Читайте також: Український дім започаткував літературний фестиваль «Фундамент: історії про культуру»

Визначали переможців за наступними критеріями: унікальність авторського стилю, соціальне та культурне значення запропонованої ідеї, здатність автора провести дослідження й опрацювати матеріали, необхідні для написання книжки.

Кожен із переможців програми отримає стипендію розміром 5 тисяч євро у гривневому еквіваленті та має опублікувати нонфікшн-книжку в українському видавництві до 30 листопада 2025 року.

Як повідомляв Укрінформ, цьогоріч Україна вперше бере участь в одному з найбільших книжкових ярмарків світу Liber в іспанській Барселоні.