У Харкові відбувся показ документальної стрічки «Ізюм. Звільнений»

Фото

У Харкові ввечері 17 жовтня за участі режисера Дмитра Чорного та героїв - подружжя Скуменків з Ізюма, відбувся показ документальної стрічки "Ізюм. Звільнений", яка розповідає про роботу музейників по збору майбутніх експонатів на деокупованих територіях і показує наслідки російської агресії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У фільмі показано кількаденну експедицію Національного музею історії Україні у Другій світовій війні деокупованими восени 2022 року територіями.

Команда співробітників музею на чолі з директором Юрієм Савчуком шукали різноманітні артефакти.

Збираючи посеред руїн школи цеглу, зроблену ще в російській імперії, понівечені предмети з відділення пошти, російські консерви, хрест зі знищеної повністю церкви, музейники, водночас із жахливими враженнями, здивуванням, посміхаються - ці знахідки стануть частиною експозиції про масштаби гуманітарної катастрофи та воєнні злочини росіян в Україні.

За словами режисера, під час зйомок команда музею не знала, що буде створено стрічку.

"Юрій Савчук - людина, за якою дуже цікаво спостерігати, якій хочеться допомагати. Бо ти бачиш, як він це все переживає. Він - митець, він "горить" своєю роботою. Коли ми записували пост-коментарі в залі, це були вже неспішні роздуми, а там - з нього ллється, він сміється, бо розуміє, наскільки гарну, важливу роботу робить. Але ж побачили, наскільки небезпечно там було (територія міста була ще не розмінована - ред.), все це валялося", - говорить після показу режисер Дмитро Чорний.

Серед героїв фільму - подружжя Лариса та Сергій Скуменки, в будинку яких, також пошкодженому обстрілами, зупинялися на ночівлю музейники.

Читайте також: Фільм «20 днів у Маріуполі» показали в Карибському регіоні

"Нас познайомили військові. Вже вночі прийшли, попросили прийняти. Ми так здивувалися: музейники - директор і його команда. Познайомилися. А я ж колись у цьому музеї була! Дуже давно", - розповідає Лариса.

Подружжя стало одним із перших глядачів, які побачили стрічку в Харкові.

"Захоплююче! І плакали, і сміялись, дивлячись на себе", - поділилися емоціями з кореспонденткою Укрінформу ізюмці.

Окупаційний щоденник Скуменка став найціннішим артефактом для музею, привезеним з Ізюма, зазначив режисер.

"Саме щоденник, бо військових речей багато, а в музейній справі окреме місце займають письмові свідчення", - сказав Чорний.

У режисера Сергій Скуменко запитав, чому не показали більше кадрів зруйнованого міста, весь масштаб трагедії колись мальовничого Ізюма.

"Ми це зробили навмисно. Хочемо, щоб фільм подивилися люди, які не бачили війну в реальності. Лише сюжети в новинах. Дуже жахлива картина - вона відвертає... В людини виникає бажання перемкнутися. І хотіли, щоб фільм можна було дивитися дітям (стрічка має позначку 12+, - ред.). Щоб вони не зі сльозами виходили, а з певними емоціями", - сказав режисер.

"Ізюм. Звільнений" є учасником десятка кінофестивалів. Закриті покази картини відбулися в Норвегії, Фінляндії, Канаді й Україні.

За словами Чорного, в Осло, Гельсінкі та Стокгольмі стрічку демонстрували музейним працівникам.

"Вони були в шоці. Бо побачили своїх колег, музейників, і те, що вони зараз переживають і в яких умовах працюють", - зауважив режисер.

У всеукраїнському прокаті стрічка буде до 23 жовтня включно.

Як повідомлялося, бої за Ізюм точилися від початку повномасштабного вторгнення. Війська РФ інтенсивно обстрілювали місто з різних видів озброєння, завдавали авіаударів. Вся інфраструктура була знищена, практично на 80% зруйнована житлова багатоквартирна забудова. Найбільш понівечена центральна частина міста. Протягом пів року, до 10 вересня 2022 року, Ізюм перебував у окупації.

На його околиці виявлене масове поховання загиблих від обстрілів і закатованих, вбитих цивільних і військових.

Фото ілюстративне