У Києві презентували віртуальний музей фортеці Тягинь

Фото

У Посольстві Литви в Києві презентували віртуальний музей фортеці Тягинь. Ця археологічна пам’ятка XIV-XV століть, розташована на Херсонщині, є символом історичної спадщини України, Литви та Криму, і тепер доступна в цифровому форматі.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначила посол Литовської Республіки в Україні Інга Станітє-Толочкєнє, відтепер завдяки сучасним технологіям можна доторкнутися до багатої спільної українсько-литовської історії.

"Завдяки зусиллям науковців, істориків ми маємо можливість дізнатися більше про один з артефактів Великого князівства Литовського - фортецю Тягинь. Це важлива археологічна пам'ятка, яка об'єднала три культури, - литовську, українську та кримськотатарську", - сказала вона.

При цьому посол наголосила, що Литва завжди залишатиметься надійним партнером України.

"Литва була, є, і буде надійним партнером України, який і надалі надаватиме всебічну допомогу, як це було ще за часів Великого князівства Литовського, коли ми об'єдналися у боротьбі за свободу у боротьбі проти нашого спільного ворога", - сказала вона.

В свою чергу голова правління «Культурного центру Україна-Литва», директорка ГО «ІРЦ «Правовий простір» Наталя Бімбірайте розповіла, що ідея створення віртуального музею фортеці Тягинь виникла ще у 2018 році, коли почали з'являтися артефакти литовського походження.

"До 2022 року дуже багато ресурсу йшло на організацію розкопок, а після початку вторгнення Росії в Україну роботи призупинилися. Територія, де йшли розкопки, опинилася під окупацією. Тому вирішили зайнятися створенням віртуального музею фортеці", - зазначила вона.

За словами Бімбірайте, на створення музею пішло майже 8 місяців. Інформацію можна отримати англійською та українською мовами.

"Ми дуже хотіли, щоб люди з усього світу могли зайти на сторінку музею зі звичайного айфона, побачити артефакти, роздивитися їх з різних боків", - сказала Бімбірайте.

Читайте також: Глава МЗС Литви: «Мирні плани», які не відповідають вимогам України, є капітуляцією

Віртуальний музей фортеці Тягинь має 6 залів, в яких представлені майже 100 артефактів. Його можна відвідати за посиланням.

У Посольстві Литви в Києві презентували віртуальний музей фортеці Тягинь / Фото: Павло Багмут. Укрінформ

Фортеця Тягинь — це пам’ятка археології національного значення. Вона розташована у Херсонській області на правому березі Дніпра. Фортецю побудували в XIV-XV століттях за часів Великого князівства Литовського. Археологи Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України протягом 2016-2021 років виявили артефакти, що привернули увагу дослідників з України та Литви.

У 2022 році село Тягинка тимчасово окупували російські війська. Тягинку від росіян звільнили 11 листопада 2022 року, проте після визволення громада й досі потерпає від обстрілів. У червні 2023 року після підриву Каховської ГЕС частину села затопило. У 2024 році науковці та активісти з Херсона оцифрували колекцію артефактів, врятовану з пограбованого краєзнавчого музею, та створили 3D-модель фортеці, що тепер доступна широкій аудиторії.