Фестиваль «Митниця. Нова режисура» обрав переможця

Фото, відео

Фестиваль для непрофесійних режисерів «Митниця. Нова режисура», який щорічно проводить Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра, оголосив свого переможця.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на організаторів.

Цього року найкращим серед режисерів-початківців став сценарист та драматург Слава Юшков з уривком вистави «Дурень», яку він, як переможець, зможе поставити на сцені театру на лівому березі.

Фото: Артем Галкін

Як повідомили організатори, фестиваль «Митниця. Нова режисура» у 2024 році відбувся в партнерстві Театру на лівому березі та Італійського Інституту культури при Посольстві Італії в Україні і був побудований на текстах італійського драматурга Луїджі Піранделло. Учасникам пропонувалося обрати один із 17 запропонованих текстів, на основі яких вони готували експлікацію, та додавали до заявки на участь у фестивалі. У червні стартував прийом заявок, у вересні було оголошено імена учасників, які проходять до фінального етапу. 12-13 жовтня пройшов публічний показ уривків на малій сцені Театру на лівому березі.

Розповідаючи про свою виставу «Дурень», переможець фестивалю Слава Юшков зазначив, що його зацікавила абсурдна трагікомічність тексту, де в описах людей та атмосфери все було пронизане нуаром. Тому він визначив для себе жанр як «неонуарна трагікомедія».

«Так як в основі оповідання лежить тема самогубства та готовність до нього, то для мене головною метою в цій виставі буде дослідити питання "навіщо жити?" "навіщо помирати?". Звісно, з акцентом на життєствердні висновки. Ми з командою впевнені, що знайдемо точки дотику з сьогоденням, бо нуар, як жанр, набрав сили саме в часи невизначеності Другої світової війни, а наші центральні питання про сенс життя та смерті однозначно будуть резонувати в українському суспільстві, яке вже третій рік живе всередині повномасштабної війни», - розповів Юшков.

Читайте також: У Чернівецькому театрі режисер із Харкова підготував прем'єру вистави за сценарієм Вуді Аллена

Як повідомляв Укрінформ, фестиваль «Митниця. Нова режисура» було створено у 2022 році Театром на лівому березі з метою відкриття, підтримки та розвитку режисерок та режисерів у сфері театрального мистецтва. Він став продовженням Фестивалю пам’яті Едуарда Митницького «Простір Майстра».

Переможцем першої «Митниці» було обрано Олександра Соколова з п’єсою Мартіна Макдони “Самотній Захід”, прем’єра вистави відбулася в театральному сезоні 2023-2024.

Переможцем «Митниці» у 2023 році став Роб Фельдман з п’єсою “Копи проти Равликів” Ніни Захоженко, прем’єра вистави відбулася в жовтні 2024 року.

Фото: www.theatre.org.ua, Костянтин Мохнач/«Митниця. Нова режисура-2024»