У трьох містах Португалії провели маніфестації на підтримку вступу України до НАТО

Українська громада в Португалії 9 червня провела маніфестації одразу у трьох містах – Лісабоні, Порто і Коїмбрі –  під гаслами: «Прийняття України в НАТО означатиме поразку режиму Путіна».

Про це Укрінформу повідомив голова Спілки українців у Португалії Павло Садоха.

За його словами, ця акція пройшла в рамках світової ініціативи української діаспори, покликаної підтримати позицію українського уряду щодо надання конкретних відповідей українцям, коли Україна стане членом НАТО.

Пан Садоха розповів, що у своїх коментарях португальським інформаційним каналам, які висвітлювали протягом сьогоднішнього дня акції українців, було чути єдину позицію української громади в Португалії щодо приєднання України до НАТО: насамперед, це означатиме поразку Російської Федерації у війні, яку вона розвʼязала проти українців, забезпечить безпеку українців проти наступних агресій росіян, і також забезпечить безпеку країн Євросоюзу у разі можливої агресії РФ проти країн ЄС.

«Ми не віримо, що щось може змінитися у свідомості більшості росіян в наступні роки. Путін розуміє тільки дипломатії сили. Він мислить як бандит, як терорист. Коли йому показати відсіч, обʼєднану силу, він відступить. Останні події з «Вагнером», коли він (Путін – ред.) втік з Москви, довели його неспроможність керувати своєю імперією. Росія, це «мильна бульбашка», яка швидко лусне. Головне, щоб Європа стала однією силою проти нового фашизму», – наголосив він.

Голова Спілки українців у Португалії поінформував, що іншим питанням, на якому наголошували українці, була загроза теракту з боку окупантів на Запорізькій АЕС. Так, у Порто українці в захисних костюмах показали можливу сцену ядерної катастрофи, яку хочуть здійснити росіяни. Це буде не тільки катастрофа для українців. Не тільки для Європи. Це буде злочин проти всієї планети.

За словами пана Садохи, на початку кожної з акцій, українці дякували уряду Португалії, а саме, премʼєр-міністру Антоніо Кошта за його підтвердження Володимиру Зеленському, що Португалія підтримує вступ України в НАТО.

Водночас він зауважив, що Португалія офіційно розкритикувала надання Україні «касетних снарядів».

«Отож, коли португальські журналісти ставили питання українцям щодо «касетних боєприпасів», то отримували зустрічне питання: Ви маєте альтернативу: швидко забезпечити українське військо західною авіацією. Зокрема, літаками F16», – розповів пан Садоха.

Голова Спілки українців у Португалії додав, що на недільних акціях українців в Португалії, де вони закликали допомогти українцям захистити своє життя проти російського геноциду, були присутні всі найбільші інформаційні місцеві канали.

У цьому контексті він закликав усіх українців приєднуватися до політичних акцій громади, на яких є можливість безпосередньо звернутися до португальського суспільства.

Як повідомляв Укрінформ, Світовий конгрес українців запустив всесвітню адвокаційну кампанію #UkraineInNATO та закликає всі українські громади, організації, українців та друзів України за кордоном долучатися до ініціативи.

Крім того, СКУ звернувся з офіційним листом до Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга напередодні саміту організації у столиці Литви та закликав розпочати формальний процес вступу України до Альянсу.

Європейський конгрес українців (ЄКУ) також закликав Генсека Північноатлантичного альянсу Єнса Столтенберга підтримати вступ України до НАТО на саміті у Вільнюсі, який відбудеться 11-12 липня.

Фото надані Павлом Садохою