Світова федерація українських жіночих організацій проведе ХІІ Конгрес і відзначить 75-літній ювілей

Світова федерація українських жіночих організацій (СФУЖО) оголосила про проведення ХІІ Конгресу та урочисте відзначення 75-річчя організації, які відбуватимуться упродовж 14 - 17 жовтня 2023 року в Українському народному домі у польському Перемишлі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в пресрелізі СФУЖО.

«75-та річниця СФУЖО та події в рамках ХІІ Конгресу припали на період геноцидної війни, яку 9-й рік веде проти України російська федерація. Саме тому СФУЖО, ставши в авангарді об’єднання організованого світового українського жіночого руху та задекларувавши як свій найвищий пріоритет підтримку України та Українського народу, обрала для проведення ХІІ Конгесу та 75-ліття СФУЖО гасло: «СФУЖО-75: Об’єднані любов’ю до України – для її перемоги та відновлення!», – повідомили в організації.

 У рамках ХІІ Конгресу 15 жовтня пройде Друга Міжнародна асамблея «Українка у світі», яку СФУЖО організовує спільно з Міжнародним Інститутом Освіти, Культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК) 

 Час і місце проведення ХІІ Конгресу СФУЖО: 14 – 17 жовтня 2023 року, Український народний дім у Перемишлі (вул. Тадеуша Костюшки, 5, м. Перемишль, Польща).

Основні події ХІІ Конгресу СФУЖО:

  • Субота, 14 жовтня – Річні Наради СФУЖО (2022-2023);
  • Неділя, 15 жовтня – Урочисте відкриття ХІІ Конгресу СФУЖО та друга Міжнародна асамблея «Українка у світі – СФУЖО-75»
  • Понеділок, вівторок, 16-17 жовтня – ХІІ Конгрес СФУЖО.

Панелі, круглі столи та дискусії: панель – «СФУЖО: 75 років об'єднання українських жінок та міжнародної адвокації  за Українські Інтереси» (15 жовтня), панель – «Українка у світі: героїзм, волонтерство, стійкість» (15 жовтня), круглий стіл – «Співпраця з партнерами як запорука спільного успіху» (16 жовтня), круглий стіл – «Деколонізація в різних сферах» (16 жовтня), Круглий стіл – «Новітня хвиля українських жінок-переселенців з України в діаспорі – виклики та шляхи їхнього подолання» (17 жовтня), круглий стіл – «Дорожня карта СФУЖО на майбутнє» (17 жовтня).

СФУЖО заснована у 1948 році під час Світового конгресу українського жіноцтва у Філадельфії, СФУЖО поставила своїм завданням відновлення незалежності України та об'єднання українських жінок по всьому світу для спільного захисту українських інтересів.

Від моменту свого заснування і до сьогодні праця СФУЖО віддзеркалює діяльність українських жіночих спільнот по всьому світу, а також представляє їх на міжнародній арені в Організації Об’єднаних Націй (ООН).

У 1990 році СФУЖО отримала акредитацію при Департаменті Публічної Інформації в ООН (UN-DPI), у 1993 році - консультативний статус в Економічній і Соціальній Раді ООН (UN-ECOSOC), a в 1997 році одержала членство в Комітеті при ЮНІСЕФ (NGO Committee on UNICEF). У 1967 році СФУЖО стала співзасновницею Світового Конгресу Українців.

Нагадаємо, у травні Асоціація українських жінок у Великій Британії відсвяткувала своє 75-річчя у центрі Спілки української молоді «Тарасівка» (Вестон-он-Трент, Дербішир), куди з'їхалися українки різних міст Англії.