У столиці Канади створили тимчасовий меморіал у пам’ять про українських дітей, убитих Росією

Фото

У центрі Оттави відбулася акція, приурочена до Дня вшанування пам’яті українських дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Росії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Активісти створили на галявині поблизу парламенту тимчасовий меморіал з іменами понад пів тисячі дітей, яких убила Росія.

До короткої церемонії відкриття приєдналися депутати парламент Канади, члени української громади та дипломатичної спільноти.

«Кожен наш день - день роботи та зусиль щодо захисту наших дітей. Захисту фізичного - від атак ворога, і морального - від тривоги, страху, самотності, сирітства. Українські діти мають одне бажання - мирна вільна Україна, у якій усі діти мають люблячі родини», - заявила посол України в Канаді Юлія Ковалів.

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила постанову №5343 «Про вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України». Відповідні заходи проводяться щороку 4 червня на державному рівні.

За даними Офісу генерального прокурора, російські війська від початку повномасштабної війни в Україні вбили 551 дитину і ще щонайменше 1366 дітям завдали поранень.

Читайте також: Тисячі викрадених Росією дітей не мають змоги зв’язатися з рідними - Зеленський

Загалом за 10 років агресії РФ проти України росіяни вбили майже 800 дітей.

Окрім того, з 24 лютого 2022 року до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно - коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України.

Фото: Максим Наливайко, Укрінформ