Тисячі викрадених Росією дітей не мають змоги зв’язатися з рідними - Зеленський

Тисячі викрадених Росією дітей не мають змоги зв’язатися з рідними - Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський нагадав, що тисячі викрадених з України і депортованих в Росію дітей здебільшого навіть не мають змоги зв’язатися з рідними.

Про це глава Української держави повідомив у Телеграмі в Міжнародний день безневинних дітей - жертв агресії, передає Укрінформ.

«У цілого покоління українських дітей російські терористи відібрали нормальність життя та похитнули віру в дорослих. А багато маленьких українців і українок уже ніколи не стануть дорослими: російські удари забрали їхні життя. Ще тисячі викрадені з України, депортовані в Росію та розпорошені там серед чужих і здебільшого навіть не мають змоги зв’язатися з рідними. Російське ставлення до України та українців - це свідома, прорахована геноцидна політика», - наголосив Зеленський.

Він нагадав, що сьогодні, 4 червня, ми згадуємо про дітей, які стали жертвами російської агресії проти України.

«Жорстокість щодо них є найганебнішим із вчинків. Ніколи це Росії не пробачимо», - заявив Президент України.

Читайте також: У Львові в пам’ять про загиблих дітей прикрасили дзвіночками інсталяцію «Ангел»

Як повідомляв Укрінформ, 1 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила постанову №5343 «Про вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України». Постанова передбачає вшанування щороку 4 червня на державному рівні пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії РФ проти України.

За даними Офісу генерального прокурора, російські війська від початку повномасштабної війни в Україні вбили 551 дитину і ще щонайменше 1366 дітям завдали поранень.

Загалом за 10 років російської агресії в Україні росіяни вбили майже 800 українських дітей.

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно - коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-