«Йди додому, Іване»: У Празі пікетували російське посольство

Поблизу російського посольства в Празі кілька чеських та українських громадських організацій влаштували мітинг, який вшанував пам’ять окупації Чехословаччини країнами Варшавського договору, яка почалася 21 серпня 1968 року. Також присутні висловити підтримку Україні на тлі агресії РФ. 

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ. 

Організатори протесту провели паралелі між окупацією Чехословаччини та війною Росії проти України і висловили солідарність з українською боротьбою за свободу і незалежність.

«Для нас окупація Чехословаччини була дуже травматичним досвідом, який ми відчуваємо до сьогодні. Ми зібралися сьогодні, аби згадати ті трагічні події та висловити солідарність Україні й нашу щиру підтримку», – розповіла координаторка акції Андріана Черна.

Радянські війська перетнули кордон Чехословаччини в ніч з 20 на 21 серпня, тому організатори вирішили провести захід після настання темряви й запалили бенгальські вогні як «символ надії».

Поблизу посольства РФ у Чехії також прозвучала пісня «Йди додому, Іване», гасло, яке використовували чехи під час вторгнення у 1968 році.

Проєкція з таким самим написом «Йди додому, Іване» і «Go home, Russians» також з’явилася у вівторок ввечері, 20 серпня, на будівлі чеського уряду. 

Цю акцію підготувала організація «Подарунок для Путіна», яка від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну регулярно влаштовує акції на підтримку Києва.

21 серпня 1968 року на територію Чехословаччини були введені війська країн-учасниць Варшавського договору - Болгарії, Угорщини, НДР та СРСР, - аби покласти край "Празькій весні" - періоду реформ, спрямованих на лібералізацію Чехословаччини, у тому числі на децентралізацію влади.

У Празі учасники протесту намагалися перешкодити просуванню військ. Під час операції з обох сторін загинули 216 осіб (в основному небойові втрати), поранення дістали понад 500 громадян Чехословаччини.

Радянські війська залишалися у Чехословаччині до 1991 року.

Читайте також: В СКУ вітають ініціативи уряду зі зміцнення зв’язків з українською діаспорою

Як повідомляв Укрінформ, торік проєкт «Подарунок для Путіна» в Чехії оголосив про завершення збору 2,3 мільйона доларів на закупівлю для України системи RM-70 і ракет до неї.

Фото: X/Dárek pro Putina