Відділення Міжнародної української школи з’явилося у литовському місті Паневежис

Фото

У місті Паневежис 2 вересня відбулося свято першого дзвоника та довгоочікуване відкриття відділення Міжнародної української школи Литви, яку відвідуватимуть близько 100 дітей від дошкільного віку до 11 класу.

Про це повідомляє литовський мовник LRT, передає Укрінформ. 

Новий заклад надаватиме дітям українську освітню програму, яка забезпечить українцям, що повернулися на батьківщину, можливість успішно продовжити навчання в загальноосвітніх або вищих навчальних закладах. Вони також матимуть можливість відвідувати уроки литовської та англійської мов, а для полегшення їхньої інтеграції в литовське суспільство будуть організовані додаткові заняття з литовської мови.

«Сьогодні я надзвичайно радий оголосити про відкриття Міжнародної української школи в Паневежисі. Ваша школа – це не просто місце, де викладають математику, історію чи мови. Це місце, де зберігаються та передаються найважливіші цінності нації – українська ідентичність, мова, традиції та культура», – сказав мер Паневежиса Ритіс Рачкаускас.

На урочистому заході був присутній мер міста Rytis Mykolas Račkauskas, директор Центру навчання дітей і молоді Паневежиса Sandra Vilimienė, секретар посольства України Олена Кузьменчук, та литовські друзі Міжнародної української школи Darius Matviekas, Artūras Dziugelis, Marius Regalovskis, завдяки підтримці яких українські діти тепер мають можливість навчатися в сучасній, прекрасно обладнаній школі.

Читайте також: Уряд Литви виділяє на підтримку українських біженців майже €9 мільйонів

Міжнародна українська школа в Литві була заснована у 2022 році після вторгнення Росії в Україну та прибуття до Литви біженців.

Наразі у філіях школи у Вільнюсі, Каунасі, Клайпеді, Шяуляї та Паневежисі навчається понад 3 000 учнів та працює майже 300 вчителів.

Навчальний процес фінансується з литовського бюджету, а додаткові кошти на утримання школи збирає Міжнародний український освітній допомоговий і благодійний фонд.

Сертифікати, видані Міжнародною школою, визнаються європейськими та українськими університетами та коледжами.

Нагадаємо, у Литві за даними місцевого Міністерства освіти, науки та спорту зареєстровано понад 12 тис. українських дітей різного віку. З них 9 640 – школярі.

Фото: Tarptautinė Ukrainos mokykla