Глава УГКЦ на завершення візиту до Естонії зустрівся з українською діаспорою

Фото

Предстоятель Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав на завершення свого першого душпастирського візиту до Естонії (20-23 вересня) зустрівся з українськими громадськими організаціями країни.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт УГКЦ

У зустріч, яка відбулася в храмі Богородиці Троєручиці в Таллінні, взяли участь представники українських товариств країни: Асоціація українських організацій в Естонії (в яку зокрема входить СУМ, Спілка української молоді), «Пласт», Український центр, Клуб української еміграції, Союз українок в Естонії, Центр української культури, Конгрес українців Естонії, Українське земляцтво. Також на зустрічі був присутній Посол України в Естонії Максим Кононенко та один із керівників Товариства українців у Фінляндії.

Предстоятель УГКЦ висловив вдячність українській громаді від імені Церкви з України за колосальну допомогу в час війни. Він назвав їх діяльність закордонним «блок-постом» в теперішній непростій ситуації. Блаженніший Святослав закцентував, що Українська Греко-Католицька Церква є унікальною Церквою, яка об’єднує у своєму лоні світову українську громаду, що творить за кордоном особливий український світ. А належність до УГКЦ дуже часто стримує від асиміляції.

Також Глава УГКЦ поділився з українцями враженнями від відвідин різних інституцій в Естонії, зауваживши, що сьогодні плекати єдність української громади в будь-якій країні щораз складніше. Він також розповів, що після початку війни Росія інтенсивно атакує не тільки в Україні, а й наші громади і громадські організації за кордоном, зокрема в тих країнах, які активно виступають на стороні України. Душпастир назвав чіткі орієнтири, за якими можна розпізнати, що громада перебуває під атакою.

Перша ознака – Росія робитиме все можливе, щоби пересварити та поділити українську громаду. Друга ознака – творення фейкових українських організацій у різних країнах світу за російські гроші. Потім вони ще отримують місцеве державне визнання і субсидію. Глава УГКЦ закликав тримати єдність та бути «чуйними на фейкові пласти і суми».

Як зазначив Максим Кононенко, програма візиту Предстоятеля УГКЦ спільно формувалася головою Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владикою Степаном Сусом, настоятелем Талліннської парафії о. Романом Кіхом. Зокрема відбулися зустрічі з главою МВС Естонії Лаурі Ляенеметсом, парламентською групою дружби Україна-Естонія, а також спікером Рійгікогу (парламенту країни) Лаурі Хуссаром. 

«Апогеєм візиту стала Божественна Літургія у (талліннському, – ред.) римо-католицькому храмі святих апостолів Петра і Павла, який гостинно надав у розпорядження української громади Апостольський Адміністратор Естонії владика Філіп Журдан. Для участі у ній зібрались духовні отці та парафіяни з Естонії, Литви, Латвії і навіть Фінляндії», – зазначає Кононенко.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці минулого року голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Степан Сус під час візиту до Естонії відвідав греко-католицьку громаду міста Тарту. 

Фото: ugcc.ua