У Будапешті мовний омбудсмен провів зустрічі на підтримку української мови

Фото

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час робочого візиту до столиці Угорщини 23-25 вересня провів низку важливих зустрічей на підтримку української мови у світі.

Як передає Укрінформ, про це ідеться на сайті уповноваженого із захисту державної мови.

«За підтримки Ярослави Хортяні, засновниці та голови Товариства української культури в Угорщині, голови Світової федерації українських жіночих організацій, 2-го заступника президента Світового конгресу українців, обговорили з місцевими депутатами, які опікуються українством Угорщини, питання збереження і популяризації української мови, культурної дипломатії, мистецьких проєктів, які важко уявити без розвитку шкільництва, українознавчих студій, а також життєво важливих дій на підтримку народу України, який бореться проти російських окупантів», – зазначив мовний омбудсмен.

Під час свого візиту до Будапешту він відвідав українську школу та передав до бібліотеки закладу книги з історії української мови та культури.

Також Тарас Кремінь домовився про активізацію співпраці з тимчасово повіреним у справах України в Угорщині Іштваном Балогом. 

«Сподіваюся, що до Дня української писемності та мови ми встановимо світовий рекорд за кількістю учасників Радіодиктанту національної єдності», – наголосив омбудсмен.

Також він зустрівся з Уляною Княгинецькою, кураторкою Фундації української книги в Угорщині «Unabook». Сторони обговорили 29-й Будапештський міжнародний книжковий фестиваль, який відбуватиметься 26-29 вересня і на якому буде представлений український стенд.

«Український стенд на виставці в Будапешті, який буде третій рік поспіль, – велика заслуга Товариства української культури в Угорщині, Фундації та нашого посольства», – зауважив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, раніше мовний омбудсмен Тарас Кремінь заявив, що в суботніх і недільних українознавчих школах за кордоном з вересня 2024 року збільшиться кількість годин українознавчого компонента.

Фото: mova-ombudsman.gov.ua