Директор Українського музею в Нью-Йорку: Час показати світу, що значить бути українцем

Російська культура збудована на українських митцях, або на митцях з українським корінням, тому зараз важливо розповісти світу, що означає бути українцем.

Про це в інтерв’ю Голосу Америки повідомив Пітер Дорошенко, відомий американський та український мистецтвознавець, а також директор Українського музею у Нью-Йорку, передає Укрінформ. 

Він переконаний, що російське повномасштабне вторгнення допомогло пришвидшити процес деколонізації української культури.

«Коли я жив в Україні 13 років тому, я все думав про деколонізацію (української культури – ред.). Тоді я думав, що це займе 50-60 років. Проте, війна це пришвидшила. Зараз більше і більше говорять про деколонізацію: що є українським, а що – російським. Я це давно знав, але за останні два-три роки більшість світу дізналася, що російська культура збудована на українській кістці… Всі художники, музика, що-небудь, що Росія назвала своїм, це – українське або має українське коріння. Тепер дуже важливо, щоб Європа, Америка, Азія, дізналися про це», - наголосив Дорошенко.

За його словами, росіяни дуже добре працювали на брехню та пропаганду 150 років, ще від царських часів. Він додав, що в Америці музеї практично ніяку підтримку не отримують від уряду, тому в основному вони мають приватні гроші. Дорошенко зазначив, що є такі музеї як Ґуґґенгайма або МоМа, які перед війною отримали від російських олігархів фінансову підтримку.

«Ми потребуємо тиск на музеї, бо є – дуже відкриті, є ті, які швидко працюють. Але є й ті, які не хочуть мінятися. І для мене та моєї команди тут в Українському музеї це важливо змінити», - підкреслив Дорошенко.

Він зауважив, що війна Росії проти України відчинила вікно для української культури. «І поки воно не закриється, я б хотів, щоб було якомога найбільше уваги. Щоб як війна скінчиться, люди й тоді пошану мали, а також той рівень уваги, що інші дістають», - сказав він.

За словами Дорошенка, українські музеї повинні за дуже короткий час стати дзеркалом того, діється в Україні та говорити про війну, поки вона не закінчиться. Ще одним завданням є деколонізація, донесення інформації про те, що українські художники або культура, не мають нічого спільного з Росією. Також потрібно пояснювати, що значить бути українцем, сказав директор Українського музею в Нью-Йорку.

«Світ змінився. Людям, які заснували музей, уже по 70, 80 років. Вони привезли сюди та зберегли все, що могли. І це початок з музею. Тепер їхні діти хочуть поширювати інформацію про те, що значить українська культура. І тому нам важливо показувати все українське», - додав Дорошенко.

За його словами, музей у Нью-Йорку має на меті показати світу, що значить бути українцем та показати українську культуру.

Він наголосив, що наразі є велика зацікавленість в Україні у світі у тому, що робить українська діаспора і в США, Канаді, Бразилії і в Австралії. І ми самі вивчаємо цю історію діаспори, щоб розповісти світу, що означає бути українцем.

Український музей у Нью-Йорку – найбільший український музей у США, який містить у своїй колекції об’єкти культурної спадщини українських емігрантів. Інституцію заснував Союз українок Америки у 1976 році на базі колекції народного мистецтва.

Читайте також: У парламенті Чехії відкрилась виставка про українок-біженок

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська у Нью-Йорку у вересні зустрілися з українською громадою та оглянули виставку «Олександра Екстер: сцена – це світ» в Українському музеї. 

Фото: Ukrainian Museum/Facebook