У парламенті Чехії відкрилась виставка про українок-біженок

У парламенті Чехії відкрилась виставка про українок-біженок

Укрінформ
Фотографії українських жінок-біженок презентували на виставці «Від життя до життя» в одній із будівель чеського парламенту в Празі.

Про це повідомляє Radio Prague International, передає Укрінформ. 

Героїні фотопроєкту — українські жінки, які приїхали до Чехії внаслідок війни Росії проти України. Ініціаторка та автор виставки фотографій Юлія Добриніна спочатку збирала історії та фото біженок на спеціально створеному сайті. Пізніше знайшлися спонсори й благодійники, які підтримали ініціативу і допомогли роздрукувати фотопортрети, розповідає вона.

«Допомогли нам чеські організації, волонтери, які допомогли надрукувати фотографії в хорошій якості, а по-друге, зв’язалися з різними організаціями, і так ми неочікувано потрапили в будинок парламенту. І маємо тут тепер виставку. Ми наразі маємо 21 фотографію і, відповідно, 21 історію, але я зараз ще надрукувала фото українок, які живуть у Німеччині. Цікаво порівнювати досвід, який у Чехії та Німеччині біженки отримали. Ми покликали людей, і часто жінки приходять підтримати сюди жінок. Зав’язуються міжкультурні зв’язки. Я вважаю, що дуже важливо робити такі зустрічі, щоб допомогти нам поділитися нашими культурними цінностям, менталітетом, знайти шляхи до діалогу», - розповіла Добриніна.

Зараз виставку «Від життя до життя» поєднали ще з одним проєктом «Lepší práce v Česku». Тут, у співпраці цих двох ініціатив, жінки показують своїм прикладом, як варто вчитися підтримувати одне одного у скруті і вчитися активним жінкам об’єднуватися і працювати в одному напрямку, розповідає представниця проєкту «Lepší práce v Česku» Лола Оніпко.

«Юлія — частина нашої команди разом із пані Терезою Матоноговою, і вона ідеальний приклад українки, яка приїхала у Чехію, і вона за професією, наприклад, юрист, але зараз працює в організації «Діаконія» і веде багато проєктів, і між тим вона ще й фотографиня. І в неї з’явилася класна ідея — щоб висвітлити життя українок, зробити інспіративний фотопроєкт, щоб показати історії жінок, які приїхали з України і побудували нове життя тут», - розповіла Оніпко.

Вона додала, що «Lepší práce v Česku» — це проєкт про підтримку українських жінок, які ерудовані і мають багато досвіду, але не можуть знайти роботу за кваліфікацією. Тому було вирішено поєднати виставку та проєкт підтримки біженок, які у пошуку професійного розвитку.

За словами організаторів, проєкт не має на меті порівнювати жінок чи висвітлити лише успішні історії, а показати, які вони різні, але хочуть того самого — реалізації, визнання та знайти своє місце у житті. 

Зазначається, що часто на такі заходи приходять жінки, щоб підтримати одна і одну і поділитися своїми історіями. Дехто з них своїм прикладом закликає не здаватися і обов’язково рухатися далі у напрямку до бажаної мети.

Читайте також: У Річних зборах Європейського конгресу українців взяли участь делегати та гості з 20 країн

Як повідомляв Укрінформ, у червні у парламенті Республіки Молдова відбулася презентація проєкту «12 нових починань», який об’єднав 12 переможних історій українських біженок, які змогли побудувати життя наново та досягти успіху в нових реаліях у Молдові. 

Фото: Iryna Shvedyk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-