У Річних зборах Європейського конгресу українців взяли участь делегати та гості з 20 країн

У Річних зборах Європейського конгресу українців взяли участь делегати та гості з 20 країн

Фото, відео
Укрінформ
У Брюсселі 20 жовтня завершилась робота Річних зборів Європейського конгресу українців (ЄКУ), в яких взяли участь 50 делегатів та гостей із 20 країн.

Про це повідомляється на сторінці ЄКУ у Фейсбуці, передає Укрінформ. 

Під час другого робочого дня збори відкрив відеопривітанням міністр закордонних справ України Андрій Сибіга. Глава МЗС наголосив на ключовій ролі діаспори у підтримці України. 

«За ці роки Конгрес став однією з провідних організацій глобального українства. Сьогодні ви є важливим голосом України в Європі. Ви доносите правду про російську агресію, адвокуєте допомогу Україні та просування нашої держави на шляху до вступу ЄС і НАТО. Дякую вам за ваш внесок, вашу силу та патріотизм», - сказав Сибіга.

Він додав, що наступні кілька місяців будуть дуже важливими для успіху нашої спільної справи та закликав консолідувати зусилля на низці напрямків.

«Перше – маємо невтомно та аргументовано просувати План перемоги. Це реалістичний набір конкретних кроків, які наблизять справедливий мир. Він не є заміною Формули миру, це інструмент її втілення, інструмент примусу Росії до миру. Маємо разом із вами переконати партнерів, що саме зараз час ухвалити сильні історичні рішення, які принесуть Україні та всій Європі всеосяжний, справедливий та сталий мир. Одним з цих рішень має стати запрошення України до НАТО», – наголосив він.

Другим напрямком, за словами Сибіги, є адвокація збільшення військової підтримки України та зняття всіх обмежень на застосування західної далекобійної зброї. Третім напрямком є надання енергетичних пакетів для зміцнення стійкості України напередодні зими.

Четверте – прискорення переговорів про вступ України до ЄС, зокрема ухвалення рішення про відкриття переговорних кластерів не послідовно, а паралельно. «Закликаю вас також активно просувати позицію, що вступ України має стати одним з пріоритетів нового семирічного бюджету Євросоюзу. Це має бути бюджет-розширення», – зауважив глава МЗС.

П’яте – підтримка українців за кордоном, збереження української ідентичності, зв’язку з Батьківщиною та створення позитивної мотивації для повернення тих, хто розглядає таку можливість. За словами Сибіги, захист українців за кордоном – це один з ключових пріоритетів для Президента Володимира Зеленського, це та робота, яку МЗС втілює щоденно та системно. 

Як зазначили в ЄКУ, окрім робочих питань, на зборах також було визначено наступну роботу організації. ЄКУ у співпраці з Товариством українців в Бельгії розширить діяльність офісу в Брюсселі, забезпечить дайджест стратегічної для громад ЄС інформації, поглибить зв'язки з міжфракційним об'єднанням Європарламенту «Євроатлантична Україна».

«ЄКУ також планує проведення стратегічних зустрічей і перевірки встановлених завдань у 2025 році в Празі та Бухаресті, продовжуватиме постачати гуманітарну і тактичну допомогу Україні, розвиватиме роботу з молодіжними організаціями, сприятиме освітнім проєктам», – йдеться у повідомленні.

У неформальній частині програми, для всіх учасників із малим концертом виступив the one and only EKUBand.

Читайте також: Сибіга розпочав візит до Туреччини із зустрічі з українською громадою

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Бельгії 19-20 жовтня проходили Річні збори Європейського конгресу українців, присвячені 75-й річниці ЄКУ. 

Фото: European Congress of Ukrainians/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-