Українці за кордоном долучились до написання Радіодиктанту національної єдності

Оновлюється

Представники української діаспори та дипломати взяли участь у написанні Радіодиктанту національної єдності.

Про це повідомляють громади українців за кордоном та дипломатичні установи, передає Укрінформ. 

Таїланд

З нагоди Дня української писемності та мови, 25 жовтня представники Посольства України в Королівстві Таїланд долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності - 2024.

Нідерланди

Посольство України в Нідерландах долучилося до щорічного Диктанту національної єдності, який об'єднує українців по всьому світу.

«Цей захід не лише популяризує українську мову, а й підкреслює важливість єдності та солідарності серед українців, де б вони не були. Разом ми демонструємо, що наші цінності та культура живуть у кожному серці, незалежно від відстаней», - йдеться у дописі дипустанови.

Греція

Українці Північної Греції долучилися до спільного написання Радіодиктанту національної єдності в приміщенні Консульства України в Салоніках.

Угорщина

25-й Радіодиктант національної єдності написали українці в Будапешті. 

Катар

Із нагоди Дня української писемності та мови 25 жовтня представники української громади Катару разом із колективом Посольства України доєдналися до написання Радіодиктанту національної єдності.

Азербайджан

Представники Посольства України в Азербайджанській Республіці приєдналися до написання Радіодиктанту національної єдності – 2024.

Італія

Працівники Посольства України в Італії традиційно приєдналися до написання Радіодиктанту національної єдності.

Південна Корея

Команда Посольства України в Республіці Корея долучилась до написання цьогорічного Радіодиктанту національної єдності.

Чорногорія

Працівники Посольства України в Чорногорії разом з представниками української громади взяли участь у написанні Радіодиктанту національної єдності у приміщенні Українського центру в Подгориці.

Туреччина

Представники української громади в різних містах Туреччини та представники дипломатичного корпусу України долучилися до міжнародного флешмобу в День української писемності та мови і написали Радіодиктант національної єдності, повідомляє кореспондент Укрінформу в Туреччині.

Зокрема, диктант написали в Українській спілці в Анкарі. 

Фото: Ольга Будник, Укрінформ
Фото: Ольга Будник, Укрінформ

Також до написання 25-го ювілейного Радіодиктанту національної єдності долучилися співробітники посольства в Анкарі.

У Генеральному консульстві України в Стамбулі диктант писали спільно із студентами Українського клубу Стамбульського університету та учнями Міжнародного ліцею ім.Тараса Шевченка.

Українські громади консульського округу Консульства України в Анталії долучилися до написання диктанту національної єдності.
Анталійська громада "Українська родина" взяла участь в етері на Суспільному під час написання диктанту.
Українці в Бодрумі щороку пишуть диктант і започаткували цю традицію задовго до того, як вона стала мейнстрімом.

Австрія

Співробітники Посольства України в Республіці Австрія долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності, який традиційно проводиться з нагоди відзначення Дня української писемності та мови.

Ліван
Представники Посольства України в Лівані також взяли участь у написанні Радіодиктанту національної єдності.

Киргизстан

Дипломати посольства України разом із представницею української громади долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності – 2024.

Молдова

Співробітники Посольства України в Республіці Молдова на чолі з Тимчасовим повіреним Наталією Сіренко взяли участь у написанні XХV Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, що об'єднав українців і прихильників України в усьому світі «Магією голосу» Оксани Забужко.

Португалія

Консульство України в Порту приєдналося до написання Радіодиктанту національної єдності – 2024. 

В'єтнам

Представники Посольства України у В'єтнамі долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності.

Чехія

Школярі та вчителі Української школи в Празі сьогодні приєдналися до написання щорічного Радіодиктанта національної єдності. Радник-посланник Посольства Віталій Усатий та другий секретар Надія Мальована відвідали школу та привітали українських учнів напередодні Дня української писемності та мови.

Литва

До написання Радіодиктанту національної єдності за традицією долучилися Міжнародна українська школа в Литві, пише LRT. На цей час відділення Школи працюють у п’яти містах країни: Вільнюсі, Каунасі, Клайпеді, Шяуляї, і Паневежисі. Загалом у МУШ навчаються більше 2,6 тис. дітей.

Сьогодні об 11:00 три сотні вчителів школи а також учні (крім молодших класів) сіли писати Диктант.

Як пояснила директорка МУШ Олена Внуковська, цього року в закладі була закінчена робота по створенню своєї радіорубки. Тому Радіодиктант національної єдності нині вперше транслювався через неї – в усіх його п’яти відділеннях.

Сьогодні ж у Литві відзначається День Конституції країни, у рамках якого також проводиться іспит на знання Основного закону. Таке співпадіння визначних дат додало певної символіки союзницьким взаємовідносинам України та Литви. 

Латвія

25 жовтня, у День української писемності та мови, освітньо-культурний центр VOLIA.lv, центр дитячої творчості Мистецька лабораторія та Українське культурне товариство «Кобзар» міста Вентспілс, долучилися до написання Радіодиктанту національної єдності.

ОАЕ
25 жовтня року, напередодні Дня української писемності та мови Українська жіноча ініціатива разом з Посольством України в ОАЕ та українською школою вихідного дня Дивосвіт вчергове зібралися в Абу-Дабі для написання щорічного Радіодиктанту національної єдності. 
ПАР
Сьогодні члени української громади у Преторії, Йоганнесбурзі та Кейптауні, а також співробітники Посольства України в ПАР, відзначаючи щорічну традицію вшанування рідної мови, долучились до написання ювілейного, 25-го Радіодиктанту національної єдності. 
Естонія

Сьогодні Радіодиктант національної єдності – 2024 писали в багатьох містах Естонії, зокрема в Таллінні, Тарту, Пярну, Сілламяє та інших. До цієї важливої ініціативи долучилися організації та освітні заклади, серед яких школа СУМ при Спілці української молоді в Естонії, Український культурний центр у Пярну, недільна школа Українського земляцтва «Водограй» у Сілламяє та інші.

Польща

Перший секретар Посольства України в Польщі Лариса Сидоренко взяла участь у написанні ювілейного Радіодиктанту національної єдності в ВШколУ - Варшавська Українська Школа. До написання диктанту також долучилися представники української громади, а також українська акторка Римма Зюбіна.

Як повідомляв Укрінформ, Всеукраїнський радіодиктант національної єдності був започаткований командою Українського радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Щорічне проведення радіодиктанту перетворило його на найбільший україномовний флешмоб, який об’єднує українців і знавців української мови у всьому світі.

Авторкою радіодиктанту національної єдності у 2024 році стала українська письменниця Оксана Забужко. Назва радіодиктанту — «Магія голосу». Текст читав поет, нині військовий, Павло Вишебаба.