Відбулися річні загальні збори Світового конгресу українців

Світовий конгрес українців (СКУ) провів в онлайн-форматі річні загальні збори, на яких були присутні 140 делегатів і гостей від 56 організацій із 33 країн світу.

Як передає Укрінформ, про це йдеться на сайті СКУ.

Офіційна частина зборів розпочалася з гімну України та молитви, яку провів владика Степан Сус, голова Пасторально-міграційного відділу Української греко-католицької церкви (УГКЦ).   

Учасників зборів привітав міністр закордонних справ України Андрій Сибіга. Він подякував за важливу підтримку, яку СКУ надавав і продовжує надавати Україні. 

Дипломат зауважив, що зараз той момент, коли вчасні, сильні й історичні рішення можуть зірвати імперіалістичні плани Кремля, примусити до завершення агресії та відновлення справедливого миру.

 – «Українська всесвітня спільнота – це потужна сила, яка щоденно працює з іноземними урядами та суспільствами, заради досягнення нашої спільної мети – всеосяжного, справедливого та сталого миру в Україні. Дякую кожному та кожній з вас за цю невтомну працю», – сказав Сибіга.

Відеопривітання надіслала директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Ірина Ключковська.

Вітальний лист для СКУ також надійшов від Національного університету «Острозька академія».

Головував на річних зборах Микола-Мирослав Петрецький, очільник Союзу українців Румунії (СУР), Віцепрезидент СКУ в регіоні Східної Європи.

Збори погодили звіт президента СКУ Павла Ґрода, який віддзеркалив основну працю СКУ протягом минулого періоду, зокрема внесок у підтримку Збройних сил України, адвокаційну працю та розбудову спроможних українських громад.

Президент СКУ подякував учасникам зборів за постійний вклад і підтримку.

«Відчуваю, що ми є одна світова українська громада,  єдиний об’єднаний провід і це дає нам наснагу далі працювати. Всюди, де є наші українські громади,  ми маємо наші спільні цілі –  перемога, відбудова України і сильний український світ», – сказав Ґрод.

Делегати та гості Річних зборів вшанували пам’ять першого віцепрезидента СКУ Стефана Романіва. Президент СКУ оголосив про започаткування Фонду імені Стефана Романіва на підтримку наступного покоління лідерів у діаспорі, а також нагороди імені Стефана Романіва для молодих лідерів діаспори до 30 років. 

Нагадаємо, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України, голова Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Кирило Буданов та президент Світового конгресу українців Павло Ґрод підписали меморандум про співпрацю.