Імпорт м'яса зростатиме, якщо в Україні не змінять цінову політику - експерти
Зростання в Україні внутрішніх цін на м’ясо не може продовжуватися нескінченно. Якщо виробники не приведуть свою цінову політику у відповідність з динамікою світових цін, імпорт в країну буде зростати.
Про це Укрінформу повідомили в Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (Food and Agriculture Organization, FAO) з посиланням на аналітика сільськогосподарських ринків та національного консультанта FAO Андрія Панкратова, який прокоментував ситуацію з цінами на м'ясо в Україні та світі.
Так, за даними FAO, вересневий індекс світових цін на м’ясо залишився на рівні попереднього місяця – 173,2 одиниці. В складі цього індексу незмінними залишилися індекси цін на яловичину і курятину, тоді як овече м’ясо трошки подорожчало, а свинина трошки (на 1,2%) подешевшала.
В Україні Держстат ще не вивів підсумків оптових цін на м’ясо за вересень, але є дані моніторингу роздрібних цін станом на кінець місяця і він показує продовження зростання по всіх позиціях. Яловичина і курятина подорожчали протягом минулого місяця на 2,7%, свинина – на 1,5%.
"Що ж з цього випливає? По-перше, для того, щоб мати можливість порівнювати тенденції світового і українського ринків, нам треба відокремити вплив зміни курсу долара до гривні. За вересень долар зріс у нас на 1,8%, отже наші ціни на м’ясо в доларовому еквіваленті продемонстрували дещо іншу картину – яловичина подорожчала на 0,9%, курятина – на 0,8%, а свинина подешевшала на 0,4%. Отже можна побачити, що незважаючи на зростання долару, ціни на м’ясо у Україні продовжують відриватись від світових, зменшуючи можливості для експорту і збільшуючи привабливість імпорту", - зазначив Панкратов.
За даними FAO, статистика зовнішньої торгівлі підтверджує це. У вересні імпорт всіх трьох видів м’яса, а також м’ясних субпродуктів і сала зріс відносно до серпня (яловичина +47% до 0,12 тис. т, свинина +172% до 1,1 тис. т, м’ясо птиці +30% до 13,7 тис. т, субпродукти +50% до 2,2 тис. т, сало +54% до 7,2 тис. т).
Експорт, навпаки, впав по всіх товарах окрім яловичини і сала (яловичина +4% до 3,4 тис. т), свинина –70% до 0,1 тис. т, м’ясо птиці –8% до 20,4 тис. т, субпродукти –11% до 0,7 тис. т, сало зараз взагалі не експортується).
Загальний імпорт свинини, м’яса птиці і сала з січня по вересень в цьому році вже більший ніж рік тому. Але експорт також збільшився, тож торговельне сальдо по м’ясу залишається позитивним. По субпродуктах і салу Україна була та є нетто-імпортером.
"Тепер зрозуміло, що зростання внутрішніх цін на м’ясо не може продовжуватися нескінченно, оскільки імпорт буде зростати, а експорт падати, збільшуючи пропозицію на внутрішньому ринку. Ми це вже бачимо і можемо навіть спрогнозувати, що в найближчі тижні ціни мають стабілізуватись, або навіть трошки відкотитись назад. Відкат може бути найбільш помітним по свинині, ціни якої на світовому ринку зараз на спаді", - зазначив Панкратов.
Щодо купівельної спроможності українського споживача, на думку експерта, то вона зростає, але вочевидь не так як зростали ціни на м’ясо.
"Цілком очікуваним результатом цього буде скорочення загального споживання м’яса в країні в цьому році", - наголосив він.