СБУ цьогоріч запобігла рейдерському захопленню 8 стратегічних підприємств

Служба безпеки України з початку цього року запобігла рейдерському захопленню 8 стратегічних підприємств України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

При цьому 50 об’єктам нерухомості відновлено право державної власності, зазначили у Службі.

“Загалом за 9 місяців цього року, зусиллями СБУ, для бюджету України не допущено економічних збитків на 43 млрд грн. Це вдалося зробити шляхом роботи на випередження – коли співробітники спецслужби запобігли злочину і розкрили його на етапі “підготовки”, - ідеться у повідомленні.

Зокрема на початку року за матеріалами СБУ суд наклав арешт на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара - Західний напрямок». Було встановлено, що службовці ТОВ «ПрикарпатЗахідТранс» на підставі завідомо підроблених документів незаконно заволоділи державним майном, вартість якого становить понад 200 млн грн.

У Дніпрі СБУ зупинила діяльність нелегального конвертаційного центру з обігом у 800 мільйонів грн. Організатори мінімізували податки для низки підприємств регіону, що завдало збитків державному бюджету у особливо великих розмірах.

Також співробітники спецслужби викрили найбільшу в історії України криптоферму: вилучили майже 5 тис. одиниць комп’ютерної техніки.

"Зловмисники незаконно відбирали електричну енергію з мереж АТ «Вінницяобленерго». Щоб приховати свою діяльність, вони використовували умовні засоби обліку споживання електричної енергії. За попередніми висновками фахівців, сума збитків від такої діяльності може становити понад 10 млн грн", - зазначили в СБУ.

Співробітники спецслужби також блокували механізм фінансування незаконних збройних формувань так званої «ЛНР» та повідомили про підозру 5 громадянам РФ, які організували закупівлі вугільної продукції у так званих «Л/ДНР».

Крім того, припинене незаконне використання майна ПАТ «Мотор Січ», вартістю 18 млрд грн.

Читайте також: СБУ заявляє про розкрадання 20 мільйонів на модернізації Дністровської ГАЕС

Загалом, за ініціативи СБУ, було запроваджено економічні санкції щодо 1006 юридичних і 640 фізичних осіб.

Як повідомляв Укрінформ, детективи НАБУ спільно зі слідчими СБУ задокументували протиправні дії експерта, замовні висновки якого сприяли незаконному виведенню з державної власності стратегічного об’єкта нафтогазової інфраструктури.