Виплата «тисячі для вакцинованих» суттєво не вплине на інфляцію - Нацбанк

Анонсована Президентом Володимиром Зеленським виплата у 1000 грн вакцинованим не матиме суттєвого впливу на інфляцію.

Як передає Укрінформ, про це у бліц-інтерв'ю сказав заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук, повідомляє пресслужба НБУ в Фейсбуці.

"Тисяча гривень – не та сума, яка могла б суттєво стимулювати споживчий попит. До того ж, галузі, на які, як передбачає уряд, будуть виділені ці кошти, страждають від недозавантаження. Навряд чи додатковий попит призведе до суттєвого підвищення цін. Навіть якщо ціни в галузі культури та спорту зростуть на 5–10%, це незначним чином позначиться на загальному показнику інфляції, оскільки частка цих послуг у споживчому кошику є незначною", - сказав Ніколайчук.

За його словами, за оцінками Нацбанку, вплив на економіку програми обсягом у 6 млрд грн на горизонті у 12 місяців може скласти 0,1-0,2% ВВП.

"Однак, якщо проєкт призведе до додаткової вакцинації навіть 10% населення, його можна буде вважати дуже ефективним, адже від відсутності локдаунів економіка виграє значно більше, ніж від безпосереднього фіскального стимулу з боку держави", – зауважив Ніколайчук.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський раніше анонсував, що з 19 грудня в Україні запрацює програма з надання 1 тис. гривень громадянам, які пройшли повний курс вакцинації проти COVID-19.

Прессекретар глави держави Сергій Никифоров уточнив, що виплата тисячі гривень здійснюватиметься у вигляді ваучерів, сертифікатів або депозитів усім громадянам, які пройшли повний курс щеплення проти коронавірусної інфекції як до 19 грудня, так і після. Ініціатива є масштабною програмою підтримки бізнесу, а не “тисячею за вакцинацію”. За його словами, механізм виділення грошей ще проробляють, але вже можна сказати, що це не готівка на руки.

Никифоров також запевнив, що процес отримання грошей тими, у кого є “Дія”, і тими, у кого немає, відрізнятиметься, але ні про кого не забудуть.