Верховний Суд підтримав позицію НБУ стосовно Златобанку

Верховний Суд підтримав правову позицію Національного банку у спорі стосовно процедури припинення АТ "Златобанк".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Палата для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду 18 листопада 2021 року відмовила в задоволенні касаційної скарги кредитора АТ "Златобанк" на постанову Північного апеляційного господарського суду від 14 січня 2021 року, якою було скасовано судове рішення про порушення справи про банкрутство АТ "Златобанк", - йдеться у повідомленні.

У Нацбанку наголосили, що це свідчить про остаточне повернення Златобанку в управління Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та правомірність припинення його діяльності виключно в порядку, передбаченому Законами України "Про банки і банківську діяльність" та "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Як повідомлялось, АТ «Златобанк» був визнаний неплатоспроможним рішенням правління Національного банку України від 13 лютого 2015 року. Наступного дня в банку було запроваджено тимчасову адміністрацію та призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Господарський суд Києва 19 червня 2019 року порушив провадження в справі про банкрутство АТ "Златобанк" за заявою кредитора банку. Національний банк у липні 2019 року оскаржив це судове рішення, адже скасування в судовому порядку рішення про визнання неплатоспроможним та ліквідацію не означає, що банк може ліквідуватися в інший спосіб, ніж це визначено Законами України "Про банки і банківську діяльність" та "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб".

Північний апеляційний господарський суд у січні 2021 року задовольнив апеляційні скарги Національного банку та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, скасувавши рішення суду першої інстанції про порушення справи про банкрутство АТ "Златобанк".