Керівник ДІЯРУ обговорив із гендиректором МАГАТЕ захоплення окупантами Чорнобильської зони

Виконуючий обов’язки голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков обговорив з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі захоплення російськими військами Чорнобильської зони відчуження.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Держатомрегулювання у Фейсбуці.

Зазначається, що розмова відбулася сьогодні, 25 лютого.

"У ході розмови він (Коріков - ред.) проінформував очільника МАГАТЕ стосовно тих безпрецедентних викликів, які постали перед Україною у зв’язку з вторгненням Російської Федерації <...>", - йдеться у повідомленні

У ДІЯРУ наголошують, що внаслідок військового захоплення російськими військами ЧАЕС та території зони відчуження неможливо у повному обсязі виконувати зобов’язання за Конвенцією про ядерну безпеку, Об’єднаною конвенцією про безпеку поводження з ВЯП та РАВ, за Угодою між Україною та МАГАТЕ про нерозповсюдження ядерної зброї. Така ситуація ставить під сумнів дотримання міжнародних режимів безпеки.

«Україна розраховує на дієву підтримку України з боку МАГАТЕ та інших міжнародних організацій та вжиття заходів впливу на країну-агресора», - сказав Коріков.

У свою чергу, Гроссі зауважив, що Україна забезпечує виконання зобов’язань за міжнародними договорами навіть у нинішній складній ситуації.

Як повідомлялося, глава країни-агресора Володимир Путін 24 лютого оголосив, що розпочинає спецоперацію в Україні та вводить російські війська. Після цього на низку українських міст було скоєно ракетні удари, атаковано військові об'єкти Збройних сил України.

Верховна Рада вранці 24 лютого затвердила указ Президента Володимира Зеленського про запровадження воєнного стану на всій території України.

Радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк 24 лютого заявив, що українські військові втратили контроль над Чорнобильською атомною електростанцією. Також невідомо про стан об'єктів ЧАЕС та сховища ядерних відходів.

Україна поінформувала МАГАТЕ про фактичну втрату контролю над ядерними і радіаційними об’єктами та збільшення рівня радіації у Чорнобильській зоні відчуження.

У Міністерстві енергетики застерігають, що ситуація в зоні відчуження ЧАЕС загрожує безпеці всього Європейського континенту.