Україна заощадить $5 мільярдів завдяки відтермінуванню виплат за боргами - Мінфін

Відстрочення платежів з обслуговування боргу по єврооблігаціях і варіантах у найближчі 2 роки дає змогу спрямувати заощаджені 5 млрд дол. США на нагальні потреби: соціальний захист та грошове забезпечення військовослужбовців.

Як передає Укрінформ, про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко під час спільного телемарафону «Єдині новини» повідомляє Урядовий портал.

«Хочу подякувати країнам-членам G7 та членам Паризького клубу кредиторів, які погодилися перенести виплати відсотків тіла основного боргу на два роки. Сподіваємось, що комерційні інвестори у наші цінні папери також підуть на ті умови, які ми їм запропонували. Адже у нас є 13 випусків цінних паперів, і по кожному із них ми запропонували інвесторам відстрочення строку виплати відсотків і погашення тіла кредиту», - сказав Марченко.

Він наголосив, що Україна завжди була порядним позичальником.

Читайте також: Найбільшу частку доступних кредитів під час війни отримали аграрії - Мінфін

«Ми повертали все в строк та зменшували обсяг державного боргу. Навіть за 5 місяців війни ми здійснювали обслуговування наших видатків і боргів. Тому ми чесні перед інвесторами і провели попередню роз’яснювальну роботу».

Як раніше повідомляв Укрінформ, група кредиторів України з країн G7 та членів Паризького клубу кредиторів оголосила про намір відстрочити виплату основної суми боргу та відсотків до кінця 2023 р. з можливістю продовження відстрочки на рік (до 2024 р.).