Україна з партнерами просувають проєкт, щоб визначати крадене Росією зерно - Мінагрополітики

Україна разом із Великою Британією та Литвою розробляють проєкт визначення походження зерна, яке Росія постачає на світові ринки.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства.

"Систему хімічного аналізу зерна розробляють у Британії. Литва, зі свого боку, вже висловила зацікавленість у застосуванні такого аналізу, щоб мати можливість визначати крадене Росією українське зерно і не допускати його перевалку через литовські порти", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що заступники міністра аграрної політики та продовольства Маркіян Дмитрасевич та Віталій Головня провели онлайн-зустріч з представниками аграрних міністерств Великої Британії та Литовської Республіки. Темою зустрічі стало застосування системи, за допомогою якої можна визначити походження зерна, яке Росія поставляє на світові ринки.

Дмитрасевич подякував британській стороні за розробку системи та литовській - за готовність втілювати проєкт.

Читайте також: На Хмельниччині викрили схему підробки сертифікатів для експортерів зерна

«Ми почали цей проєкт два роки тому, і зараз майже закінчили з методологією. Хочу висловити подяку Литві, першій країні, яка має намір приєднатися до цієї схеми і реалізувати її на практиці. Для України це дуже важливий крок», – наголосив заступник міністра.

Під час зустрічі сторони обговорили технічні питання роботи системи визначення походження зерна та механізми реалізації на практиці.

Читайте також: Росія привласнила понад 1 700 тонн українського зерна та агропродукції

Наступна тристороння зустріч запланована на липень, зауважили в пресслужбі.

Як повідомлялось, росіяни вивезли з тимчасово окупованих регіонів України зерна на суму щонайменше 1 млрд дол. Про це заявив у листопаді 2023 року Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За даними ЗМІ, російські громадяни зареєстрували на тимчасово окупованих територіях України близько 500 компаній, через які вивозять українське зерно.