Україна може продавати партнерам власні дрони: посол у Литві розповів про переваги

Ексклюзив

Посол України в Литві Петро Бешта розповів, що українська сторона пропонує партнерам, які планують довготермінову підтримку, закуповувати дрони, вироблені в Україні.

Це ефективно як з точки зору логістики, так і за показниками ціни, якості, заявив посол в інтерв'ю Укрінформу.

«Ми спілкуємося з урядом Литви. Доводимо йому, литовському Міноборони, що коли вони розглядатимуть можливості й формати чергової військової підтримки України, щоб давали не тільки щось зі складів, як раніше (тим більше цей варіант уже вичерпується: вони віддали, що могли). Але й, по можливості, виділяли кошти з бюджету і купували щось у наших виробників. Це буде в рази більш ефективно» - сказав Бешта.

Він зазначив, що це ефективно з точки зору логістики: куплена продукція, перш за все, дрони, максимально швидко прибуде на фронт.

Читайте також: Литовські партнери можуть завадити Росії копіювати українські розробки нових дронів - посол

«По-друге, в цьому випадку куплятимуться дрони, які максимально відповідають потребам фронту. Адже наші виробники безпілотників тестують їх, удосконалюють, приводять у відповідність із вимогами військових», - зазначив український дипломат.

Крім того, він підкреслив, що українські дрони набагато дешевші, аніж західні. Відповідно за одну й ту ж суму можна купити набагато більшу їх кількість.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні литовська Державна рада оборони ухвалила рішення про виділення не менш 0,25% свого ВВП на оборонну й безпекову підтримку України.