Литовські партнери можуть завадити Росії копіювати українські розробки нових дронів - посол

Литовські партнери можуть завадити Росії копіювати українські розробки нових дронів - посол

Ексклюзив
Укрінформ
Литовські партнери можуть допомогти Україні позбутися залежності від китайських комплектуючих у виробництві дронів та завадити росіянам копіювати українські розробки нових БПЛА.

Про це посол України в Литві Петро Бешта розповів в інтерв'ю Укрінформу.

«У Литві є дуже перспективна компанія Tektonika, яка вже зараз виробляє високотехнологічну продукцію. І вони будують фабрику чипів – з тайванськими партнерами. За кілька років вони випускатимуть власні чипи. І вже зараз вони могли б починати виробляти компоненти для наших дронів, що допомогло б вирішити проблему, з якою зараз потрібно розібратися: це залежність від китайських комплектуючих» - сказав Бешта.

За його словами, перехід на інші комплектуючі став би найкращим виходом, що завадило б КНР обмежувати українським компаніям доступ до потрібних компонентів. Це також допомогло б вирішити ще одну проблему: українські дронні технології, які розвиваються на базі китайських комплектуючих, копіюються росіянами та відтворюються в більших масштабах. «Тому перехід на некитайські комплектуючі є надзвичайно важливим і з точки зору безпеки – щоб Росія не мала до них доступу. Важливо також, щоб ці комплектуючі були більш якісні, більш надійні», - зазначив український дипломат.

Читайте також: Литва спрямує 0,25% ВВП на оборонну допомогу Україні

Як повідомляв Укрінформ, литовський міністр економіки та інновацій Аушріне Армонайте, перебуваючи у березні з візитом у Києві, представила можливості щодо співпраці у сфері ВПК та створення оборонних підприємств у Литві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-