Фонд гарантування продає пул активів АТ «Мегабанк»

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставляє на продаж пул активів АТ "Мегабанк", до складу лоту увійшли права вимоги за кредитними договорами.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Фонду гарантування.

"9 липня 2024 року в системі Prozorro.Продажі відбудеться аукціон з продажу активів АТ «Мегабанк», що ліквідується Фондом гарантування вкладів. До складу лоту увійшли права вимоги за кредитними договорами, укладеними з фізичними особами, а також дебіторська заборгованість фізичних осіб та майнові права за дебіторською заборгованістю (загалом 20054 угоди)", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що близько 72% за сумою заборгованості включених до лоту активів становлять беззаставні кредити, 6% - автокредити, у заставу за якими передано транспортні засоби, 20% - кредити, видані під іншу заставу, та карткові кредити. Решта активів – це дебіторська заборгованість включно з майновими правами за дебіторською заборгованістю.

Читайте також: Фонд гарантування продає активи банку «Конкорд»

У Фонді гарантування звертають увагу, що на продаж виставлено право стягнути з боржника заборгованість або заставу за кредитним договором у судовому чи позасудовому порядку. Майже всі кредити, включені до складу пулу, є непрацюючими. Близько 56% виставленого на торги портфелю (за сумою заборгованості) мають прострочку платежу від 1 до 3 років, майже 43% - понад 3 років. За рештою кредитів прострочка платежу становить до 1 року. Початкова ціна лоту – 30,2 млн грн. Активи неодноразово виставлялися як на індивідуальні торги, так і в складі пулів, однак не знайшли своїх покупців.

Як повідомлялося, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у травні виплатив вкладникам банків, що ліквідуються, понад 10 млн грн гарантованого відшкодування.