В Україні затвердили Нацстратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року

В Україні затверджено Національну стратегію розвитку фінансової грамотності до 2030 року, що сприятиме підвищенню фінансової обізнаності населення.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Зазначається, що ініціатором розроблення документа є Національний банк України. До міжвідомчої робочої групи приєднались представники Мінекономіки, МОН, Мінцифри, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національної комісії з цінних паперів і фондового ринку та державної установи «Офіс з розвитку підприємництва та експорту».

«Необхідність ухвалення фінансових рішень в умовах невизначеності та швидких змін, сучасні складні фінансові продукти, стрімкий прогрес цифровізації фінансового ринку, зростання випадків шахрайства обумовлюють необхідність об'єднання зусиль багатьох сторін та розбудови екосистеми фінансової грамотності в Україні. Це дасть змогу не лише підвищити рівень фінансової грамотності, а й поглибити фінансову інклюзію населення України», - наголосив голова НБУ Андрій Пишний.

Читайте також: Причин для різких коливань внутрішніх цін на продукти немає - експерт

За його словами, системна робота сприятиме посиленню фінансової стійкості українців, набуттю навичок ефективного управління особистими, родинними фінансами та фінансами бізнесу за будь-яких умов.

Якщо в попередні роки у фокусі уваги були діти та молодь, то під час реалізації нової стратегії фінансової грамотності додатковий акцент робитиметься на роботі з підприємцями й дорослим населенням, зокрема з ветеранами, внутрішньо переміщеними особами та людьми старшого віку.

Читайте також: Міжнародні резерви України на початок липня становили $37,9 мільярда

"Мінекономіки долучилося до розробки Національної стратегії розвитку фінансової грамотності до 2030 року з акцентом на підвищення фінансової обізнаності підприємців та всіх, хто прагне відкрити власну справу", - зазначила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, ці заходи сприятимуть підвищенню знань підприємців, зокрема про державні програми підтримки бізнесу — від грантових програм в межах "єРобота", до програми «Доступні кредити 5-7-9%», розвитку індустріальних парків та інших програм в межах економічної політики «Зроблено в Україні».

Реалізація стратегії здійснюватиметься за п’ятьма стратегічними цілями: якісна базова фінансова освіта; відповідальне фінансове життя; фінансово обізнані підприємці; просунута цифрова фінансова грамотність; сприятлива екосистема для розвитку фінансової грамотності.

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк України презентував безкоштовну онлайн-платформу з фінансової грамотності “Гаразд”, де кожен українець зможе знайти відповіді на свої питання стосовно фінансів.

На ній зібрано близько 200 статей, що містять корисну інформацію про управління особистими фінансами та сімейним бюджетом, а також поради, як захиститися від платіжного шахрайства, обрати оптимальну кредитну чи депозитну програму, оформити договір страхування.