Причин для різких коливань внутрішніх цін на продукти немає - експерт

Причин для різких коливань внутрішніх цін на продукти немає - експерт

Укрінформ
Причин для різких коливань внутрішніх цін на продукти в Україні наразі немає, проте спостерігається сезонне падіння чи зростання цін.

Таку думку в ефірі Українського Радіо висловив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати, член Української ради бізнесу Михайло Непран, передає Укрінформ.

На запитання, як може вплинути інтеграція України до ЄС на внутрішні ціни на продукти, він відзначив, що нині ринок стабілізувався. "Коли виросла була ціна на яйця, то це все-таки вплив війни. Неможливість закупити молодняк, щоб за 3-4 місяці курча виросло в курку-несучку. Зараз таких перебоїв немає. Можуть бути незначні коливання ціни на зернові, тому що 70% при відгодівлі ― це комбікорм. Отже, причин для різких коливань внутрішніх цін на продукти у нас немає. Завжди є сезонне падіння цін. Щойно зараз піде урожай картоплі, моментально впаде її ціна", - сказав Непран.

Читайте також: Нацбанк модернізує системи для забезпечення безперебійної роботи під час відключень світла

Водночас він відзначив, що на шляху до Євросоюзу в кожної країни є певний перехідний період щодо квотування на певні види продукції та своя специфіка. "Але це довгий складний процес. Ми поступово будемо отримувати "план до двору". З одного боку, нам скажуть про кількість яєць, що ми можемо виробити, з другого боку, ми як член ЄС будемо претендувати на певні субсидії, фінансову допомогу. Згадаємо польських фермерів, які нібито постраждали від українського експорту. Ця історія закінчилася тим, що Єврокомісія дала їм субсидію та компенсувала втрати. Тобто ми братимемо на себе певні зобов’язання й одночасно зможемо одержати підтримку від ЄС", - додав Непран.

Він також нагадав, що з 1 серпня розпочинаються жнива і стартує новий маркетинговий рік. Піде зерно нового врожаю, а збіжжя впливає і на ринок, зокрема, м’яса птиці.

Читайте також: Як зростання попиту та підвищення акцизів вплинуть на ціни на пальне

Як повідомляв Укрінформ, Національний банк України прогнозує, що в найближчі місяці зростання споживчих цін помірно пришвидшиться через вичерпання ефектів більших врожаїв попереднього року та збільшення витрат бізнесу на оплату праці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-