ФОПи очікують на економічне бронювання і готові платити - юрист

Фізичні особи - підприємці та їхні наймані працівники очікують на появу можливості економічного бронювання, і сьогодні є люди, які готові платити за відстрочку від мобілізації.

На цьому в коментарі Укрінформу наголосив адвокат Євген Филипець.

«…перед Верховною Радою ставилося, в тому числі, завдання (щодо концепції економічного бронювання - ред.) - вивести з тіні бізнес. Повірте мені, сьогодні дуже багато людей здійснюють господарську діяльність, не реєструючи її. І це могло стати одним із інструментів для того, щоб люди перейшли працювати «в білу», і вони до цього готові. Люди очікують, власне, цього економічного бронювання за умови, що підприємство заробляє кошти», - сказав Филипець.

На його думку, для впровадження інструменту економічного бронювання варто врахувати низку запобіжників.

По-перше, отримати можливість відстрочки від мобілізації мають тільки ті компанії, які були зареєстровані за 6 місяців до набрання чинності закону про мобілізацію.

По-друге, потрібно збалансовано підійти до встановлення критеріїв, що дають підстави для бронювання працівників.

«Простий приклад. ФОП, який продає каву в центрі Львова, і ФОП, який продає каву у маленькому містечку у Львівській області, - це два різних ФОПи. Тому треба шукати більш-менш збалансовані підходи, щоб порушення рівності для учасників господарських відносин не вилилося у суспільну нерівність», - додав адвокат.

Читайте також: Кількість бронювань у «Дії» сягнула 76 тисяч - Свириденко

Загалом же він висловив упевненість, що на сьогодні знайдеться достатньо людей, готових сплатити певну суму і отримати відстрочку від мобілізації.

«На сьогодні, я думаю, знайдуться люди, які готові за себе оплачувати ці 500 дол. на місяць, для того щоби мати відстрочку від мобілізації», - зауважив адвокат.

Читайте також: У Держслужбі з надзвичайних ситуацій 10% співробітників не матимуть бронь від мобілізації

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки, який включає концепцію економічного бронювання.