Частка непрацюючих кредитів у банках за пів року скоротилася до 34,6% - НБУ

Частка непрацюючих кредитів (NPL) у банківському секторі на 1 липня 2024 року становила 34,6%, що на 2,8 відсоткового пункта нижче показника на початок року.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Національного банку.

Зазначається, що за перше півріччя 2024 року також скоротився обсяг NPL - на 4,2 млрд грн, до 418,2 млрд грн.

За даними НБУ, частка NPL роздрібних кредитів за цей час знизилася на 3,9 в. п. - до 19,6%. Помітно прискорилося і зниження частки NPL у корпоративному кредитному портфелі - на 1,9 в. п., до 42,2%.

"Ключові чинники скорочення частки NPL - подальше нарощування банками обсягів гривневих кредитів високої якості та списання непрацюючих роздрібних кредитів, передусім банками з українським приватним капіталом", - прокоментували в Нацбанку.

Банки активно застосовують наявний достатній інструментарій для врегулювання NPL, вважає регулятор. 

"Найпоширенішими інструментами роботи банків із NPL є позасудові реструктуризації. Вони покликані пом’якшити боргове навантаження на клієнта та дати йому змогу відновити платоспроможність. Банки реструктуризували близько половини всіх корпоративних NPL, що сьогодні залишаються на їхніх балансах. Без урахування кредитів колишнім власникам ПриватБанку така частка перевищує 90%", - зазначив регулятор.

До повномасштабного вторгнення найпоширенішою поступкою клієнтам із NPL була пролонгація боргу, зрідка - з пільговим періодом сплати процентів за кредитом. Під час повномасштабної війни банки стали гнучкішими. У 62% випадків вони вдаються до комбінації інструментів - пролонгації кредиту та надання пільгового періоду для сплати процентів.

Читайте також: Кредитори банків-банкрутів отримали за пів року понад ₴1,6 мільярда

Найчастіше до NPL застосовується щонайменше дві-три послідовних відносно коротких реструктуризацій, причому кожна наступна зазвичай має довший строк, ніж попередня, уточнили в НБУ. 

Як повідомлялось, за даними Нацбанку, частка непрацюючих кредитів (NPL) в українських банках почала скорочуватися з 2018 року: з 55% до 27% станом на 1 березня 2022 року. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ситуація змінилась. Так, станом 1 травня 2023 року частка NPL у банківському секторі вже становила 39,3%.