В Україні затвердили дозвільну процедуру для використання особливо небезпечних хімічних речовин

Уряд затвердив порядки видачі дозволів на використання небезпечних хімічних речовин.

Про це повідомила у Телеграмі пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, передає Укрінформ.

«Кабінет міністрів України затвердив порядки видачі дозволів на використання отруйної хімічної речовини та особливо небезпечної хімічної речовини, яка виводиться з ринку. Таке рішення є продовженням проєвропейської реформи, в рамках якої Україна будує нову національну систему хімічної безпеки», - йдеться в повідомленні.

Ключова ідея рішення - поступове вилучення з українського ринку небезпечних хімічних речовин, якщо для них існують більш безпечні та ефективні альтернативи. 

За словами заступниці міністра відновлення Олени Крамаренко, за новими правилами дозвіл видаватиметься лише для тимчасового використання підприємствами особливо небезпечних хімічних речовин, доки компанії не знайдуть або не розроблять безпечніші альтернативи. Це стимулюватиме ринок до інноваційних рішень.

Читайте також: Рада ухвалила закон про «зелену» модернізацію промислових підприємств

Зауважується, що завдяки реформі має змінитися ситуація із безконтрольним провадженням на ринку особливо небезпечних хімічних речовин, коли відповідні продукти виводились з ринків інших країн і безконтрольно експортувались в Україну. При цьому оцінка небезпеки хімречовин здійснювалась лише щодо впливу на здоров’я людини, без врахування ризиків для довкілля.

Як повідомлялось, Кабінет міністрів схвалив Порядок формування та ведення переліку хімічних речовин подвійного використання, що сприятиме посиленню контролю за їх обігом.

Фото: КМУ