Виробництво молока скоротилося через аномальну спеку та блекаути - Профільна асоціація

У липні скоротилися обсяги виробництва молока-сировини через спеку та відключення електрики внаслідок ракетних ударів РФ по об’єктах енергетики, однак обсяги надою на молочно-товарних фермах з початку 2024 року все одно перевищили минулорічні показники.

Про це повідомляє Асоціація виробників молока, передає Укрінформ.

За попередніми даними Мінагро, в липні 2024 року господарства усіх категорій виробили 681,2 тис. тонн молока-сировини, що на 3% менше порівняно до червня поточного року і на 7% менше порівняно до липня 2023-го. У січні-липні 2024 року обсяги надою склали 4 млн 225,4 тис. т, що на 3% менше порівняно до минулорічного періоду. За проаналізований період частка підприємств у виробництві молока-сировини становила 35%, а господарств населення – 65%.

Підприємства виробили 241,2 тис. т молока-сировини в липні, що на 4% менше порівняно до червня поточного року, але на 2% більше порівняно до липня 2023-го. Однак у січні-липні 2024 року молочно-товарні ферми виробили 1 млн 740,2 тис. т молока, що на 5% більше, ніж торік.

У господарствах населення обсяги надою склали 440 тис. т молока, що на 2% менше порівняно до червня і на 9% менше порівняно до липня 2023 року. В січні-липні 2024 року присадибні господарства виробили 2 млн 485,2 тис. т молока-сировини, що на 8% менше порівняно до минулорічного періоду.

Читайте також: В Україні зросли заготівельні ціни на молоко

«Причиною скорочення обсягів виробництва молока-сировини в липні була спека та перебої з постачанням електроенергії внаслідок російських ракетних ударів по об’єктах енергетики. Збільшилась кількість теплових ударів у корів через нестабільну роботу вентиляційних систем на фермах внаслідок перебоїв з електроенергією, що в свою чергу призвело до зниження продуктивності тварин. Ймовірно, на скорочення надою впливає зростання виробничих витрат фермерів через використання дизельних генераторів, альтернативних джерел електроенергії. В липні на внутрішньому ринку з’явився дефіцит молока-сировини», - зауважили аналітики галузевої асоціації.

За даними Українського гідрометеорологічного центру, в другій декаді липня спостерігалася надзвичайно спекотна та суха погода, обумовлена тривалим надходженням тропічного повітря з Північної Африки. У певних регіонах Південної та Центральної України температура повітря перевищувала 40 градусів по Цельсію. На більшій території України були перевищені середні декадні значення на 5-8 градусів та абсолютні максимуми температури повітря. Спекотна погода не сприяла формуванню урожаю пізніх сільськогосподарських культур.

Однак навіть в умовах спеки та дефіциту електроенергії, українські молочно-товарні ферми виробили більше молока, ніж у січні-липні 2023 року. В січні-липні 2024 року найбільший приріст виробництва молока-сировини спостерігався на сільськогосподарських підприємствах в Миколаївській (+14%), Тернопільській (+12%), Рівненській та Хмельницькій областях (+9%).

У січні-липні 2024 року близько 51% молока-сировини було вироблено в таких областях: Хмельницька – 396,1 тис. т, Полтавська – 390,8 тис. т, Вінницька – 336,2 тис. т, Тернопільська – 281,8 тис. т, Черкаська – 268,1 тис. т, Житомирська – 251,3 тис. т, Чернігівська – 243,3 тис. т.

Читайте також: В Україні подорожчали дині - EastFruit

Як повідомлялося, у червні 2024 року господарства усіх категорій виробили 699,6 тис. т молока-сировини, що на 4% менше порівняно до травня поточного року і на 3% менше порівняно до червня 2023 року. В січні-червні 2024 р. обсяги надою склали 3 млн 544,2 тис. т, що на 2% менше порівняно до минулорічного періоду. За проаналізований період частка підприємств у виробництві молока-сировини склала 36%, а господарств населення – 64%.