В Україні зросли заготівельні ціни на молоко

В Україні зросли заготівельні ціни на молоко

Укрінформ
У серпні закупівельні ціни на молоко зросли порівняно з липнем; середньозважена ціна трьох ґатунків становила 14,25 грн/кг без ПДВ, що на 44 коп. більше, ніж місяць тому.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Асоціація виробників молока.

“На зростання цін на молоко-сировину вплинули скорочення надходжень молока-сировини на переробку з молочно-товарних ферм, різке падіння надою в господарствах населення внаслідок сильної спеки та енергетичної кризи в Україні”, – зазначив аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі.

Так, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку станом на 7 серпня становила 14,62 грн/кг без ПДВ (на 50 коп. більше, ніж місяць тому). Діапазон цін на цей ґатунок в господарствах варіюється від 13,60 до 15,20 грн/кг без ПДВ.

Вищий ґатунок в середньому коштує 14,62 грн/кг без ПДВ (+50 коп.). Ціни на молоко вищого ґатунку коливаються від 13,60 до 15,20 грн/кг без ПДВ.

Середня ціна на молоко першого ґатунку становила 13,52 грн/кг без ПДВ (+32 коп. до ціни в першій половині липня). Мінімальна ціна в господарствах становила 12,65 грн/кг, а максимальна – 14,05 грн/кг.

Відповідно, середньозважена ціна трьох ґатунків становила 14,25 грн/кг без ПДВ, що на 44 коп. більше, ніж місяць тому.

Кухалейшвілі зауважує, що скорочення надходжень молока-сировини на переробку в період сильної спеки в липні, спричинило чергове підвищення закупівельних цін на початку серпня. Внаслідок ракетних ударів росіян в Україні тривали відключення електроенергії. Це стало причиною перебоїв у роботі систем вентиляції на молочно-товарних фермах і теплових ударів у корів, як наслідок - продуктивність скоротилась на 20-30%.

В асоціації зауважили, що зараз в Україні падає рентабельність виробництва сирів, молочної сироватки, вершкового масла, сирного продукту. Молокопереробні підприємства намагаються працювати на обороті з мінімальною рентабельністю.

За прогнозами АВМ, вже у другій половині серпня можливе підвищення цін на сире молоко. Перспективи зростання цін у вересні залежатимуть від попиту і купівельної активності споживачів на внутрішньому ринку. Дорожчання сировини та довгострокове збільшення витрат на енергоносії вірогідно впливатимуть на ціни на свіжі молочні продукти на внутрішньому ринку.

Однак, в асоціації допускають, що низька купівельна спроможність населення в умовах війни може стримувати зростання цін восени. Стабілізації закупівельних цін також можуть сприяти значні запаси сухого молока на складах в Україні.

Читайте також: Ціни на каву зросли до максимуму за п’ять тижнів - Bloomberg

Як повідомлялося, в Україні станом на початок серпня зросли роздрібні ціни на низку молочних продуктів, зокрема, на молоко, кефір, йогурти, вершкове масло та сири.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-