Шмигаль - про «Національний кешбек»: Це не тиск, а підтримка українського виробника

Програма "Національний кешбек" має на меті підтримати вітчизняних виробників та стимулювати споживання українських товарів і послуг.

Про це на пресконференції сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, передає кореспондент Укрінформу.

«Національний кешбек» - це програма, яка ринковим способом підтримує українських виробників, а це - податки, створення нових робочих місць, збільшення ВВП. Це не тиск, а навпаки, це підтримка українського виробника", - наголосив Шмигаль.

За його словами, програма матиме позитивний ефект у двох аспектах: економічному та соціальному. Так, в економічному плані вона сприятиме створенню робочих місць та збільшенню податкових надходжень. У соціальному – дасть можливість споживачам отримати 10% повернення на свою картку при купівлі українських товарів та послуг.

Шмигаль також наголосив на важливості розвитку малого і середнього бізнесу, який має стати основою української економіки. За його словами, це відповідає європейським стандартам, де 80% робочих місць створюється саме в секторі малого і середнього підприємництва.

Очільник уряду зазначив, що при розробці програми аналізувався досвід інших країн. Зокрема, в Німеччині та Італії понад 78% населення підтримують власного виробника, купуючи товари вітчизняного виробництва. В Україні ж цей показник наразі менше 50%.

Читайте також: Національний кешбек у 10%: як працюватиме?

Шмигаль також повідомив, що станом на вчора українці вже відкрили 880 тис. електронних карток для участі в програмі "Національний кешбек", що свідчить про значний інтерес населення до цієї ініціативи.

"Наше завдання – максимально збільшити і підтримати наших виробників, щоб дати їм можливість працювати тут навіть у час війни, підтримати наш український бізнес", - підкреслив Прем'єр-міністр України.

Як повідомляв Укрінформ, за перший тиждень роботи програми "Національний кешбек" українці відкрили 880 тисяч карток.

Бета-тестування "Національного кешбеку" триватиме близько місяця, протягом якого система буде наповнюватися товарами українських виробників, а до програми продовжуватимуть приєднуватися нові торгові мережі та магазини.