Гендиректор МАГАТЕ наголосив на важливості стабільного підключення українських АЕС до мережі

Безпека експлуатації АЕС залежить від стабільного підключення до мережі, і оцінка стану електропідстанцій стала важливим елементом роботи МАГАТЕ в Україні.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі після першого візиту експертів агентства на пошкоджену внаслідок російського удару електропідстанцію, передає Укрінформ.

"Оцінка стану підстанцій є важливим новим елементом нашої роботи в Україні, оскільки безпека експлуатації атомних електростанцій залежить від стабільного підключення до мережі. В останні тижні та місяці ситуація стає все більш нестабільною. Як експертам з ядерної безпеки та пов'язаної з нею інфраструктури, нам важливо отримати інформацію про стан підстанцій з перших рук", - заявив Гроссі.

Читайте також: МАГАТЕ здійснило першу місію на підстанції, важливі для безпеки АЕС

Місія МАГАТЕ вперше відвідала електричну підстанцію в Україні у межах оцінки стану електромережевої інфраструктури, що має важливе значення для ядерної безпеки. Під час відвідання об’єкта на Київщині команда МАГАТЕ побачила пошкодження, однак відзначила, що після ремонту підстанція знову працює.

"Надійний доступ до електропостачання за межами майданчика є одним із семи основних принципів забезпечення ядерної безпеки та захищеності під час збройного конфлікту, викладених генеральним директором МАГАТЕ Гроссі два з половиною роки тому", - йдеться у пресрелізі.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародне агентство з атомної енергії уважно стежитиме за ситуацією навколо критично важливих для роботи українських АЕС електричних підстанцій, які раніше зазнали ракетних ударів з боку РФ.