МАГАТЕ здійснило першу місію на підстанції, важливі для безпеки АЕС

МАГАТЕ здійснило першу місію на підстанції, важливі для безпеки АЕС

Укрінформ
Представники Міжнародного агентства з атомної енергії зафіксували пошкодження на одній із підстанцій, що важливі для безпеки атомних електростанцій і є об'єктами російських атак.

Як передає Укрінформ, по це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання.

"12 вересня 2024 року моніторингова місія МАГАТЕ відвідала в Україні одну з електричних підстанцій, яка має суттєвий вплив на безпеку і стабільність роботи АЕС і зазнала пошкоджень внаслідок масованих ракетних обстрілів російською федерацією цивільної інфраструктури", - йдеться у повідомленні.

Експерти МАГАТЕ разом із представниками НАЕК «Енергоатом», НЕК «Укренерго» та Держатомрегулювання провели обхід і огляд об’єкта, задокументували пошкодження, яких зазнав об'єкт внаслідок ракетних атак, обговорили вплив цих збитків і втрат на безпеку роботи АЕС в Україні. За результатами місії підготовлений технічний звіт для керівництва МАГАТЕ.

Очікується, що агентство й надалі розширюватиме свою допомогу Україні, проводячи оцінку стану безпеки ядерних і радіаційних об’єктів, документування експлуатаційних подій, наслідків потенційних і фактичних пошкоджень на стан безпеки АЕС, достатності захисних заходів для запобігання зовнішнім впливам на безпеку атомних станцій та об’єкти інфраструктури, що з ними технологічно пов’язані.

"Надійне зовнішнє електропостачання має важливе значення для забезпечення безпеки АЕС, про що йдеться у звітах аналізу безпеки АЕС. Атаки на електричну мережу створюють значні проблеми для безпеки діючих АЕС через швидкі перехідні процеси, які вони викликають у зовнішньому джерелі живлення. Ці перехідні процеси характеризуються раптовими та серйозними коливаннями в електропостачанні, вимагають негайної та точної реакції з боку операторів АЕС, а тому мають бути предметом додаткової уваги МАГАТЕ", - прокоментував голова Держатомрегулювання Олег Коріков.

Читайте також: Україна не може гарантувати МАГАТЕ, що ядерні матеріали на ТОТ використовуються у мирних цілях

Як повідомлялося, МАГАТЕ моніторитиме важливі для ядерної безпеки підстанції в Україні.

Фото: Держатом

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-