Гроссі - про атаки РФ на українські електропідстанції: МАГАТЕ уважніше стежитиме за ситуацією

Гроссі - про атаки РФ на українські електропідстанції: МАГАТЕ уважніше стежитиме за ситуацією

Укрінформ
Міжнародне агентство з атомної енергії уважно стежитиме за ситуацією навколо критично важливих для роботи українських АЕС електричних підстанцій, які раніше зазнали ракетних ударів з боку РФ.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі під час пресконференції у Відні, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

"За результатами мого нещодавнього візиту до Києва і розмов із Президентом Зеленським ми зараз більш тісно співпрацюємо, уважніше дивимося на підстанції, які є критично важливими для зовнішнього електропостачання трьох діючих атомних електростанцій", - сказав Гроссі, відповідаючи на запитання, чи обговорював він із російською стороною питання ударів по цих об'єктах.

Гендиректор МАГАТЕ наголосив, що атомні електростанції не можуть бути військовими цілями.

Читайте також: МАГАТЕ: Російські дрони пролітали за кілька кілометрів від Хмельницької АЕС

Як повідомляв Укрінформ, під час масованої атаки 26 серпня Росія вперше випустила десятки ракет із касетними боєприпасами по українських розподільчих електропідстанціях.

Повітряні удари РФ, спрямовані на енергетичну інфраструктуру України, спричинили значні коливання в енергопостачанні та призвели до тимчасової зупинки або відключення реакторних установок на Рівненській та Південноукраїнській АЕС. Це також вплинуло на ситуацію з енергопостачанням на Хмельницькій АЕС та Чорнобильській станції.

Читайте також: МАГАТЕ не рекомендує перезапускати реактори ЗАЕС, поки триває війна

Тимчасова виконувачка обовʼязків постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Вікторія Кувшинникова наголошувала, що російські ракетні удари по електропідстанціях, важливих для роботи українських АЕС, є наслідком свідомого рішення Кремля погрожувати світу ядерною катастрофою без прямих атак на АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-