МАГАТЕ не рекомендує перезапускати реактори ЗАЕС, поки триває війна

МАГАТЕ не рекомендує перезапускати реактори ЗАЕС, поки триває війна

Укрінформ
Допоки війна нестиме загрози для безпеки Запорізької АЕС, її реактори мають лишатися у стані "холодної зупинки".

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у своєму вступному слові на відкритті засідання Ради керуючих агентства у понеділок у Відні.

"Ситуація на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) залишається нестабільною. Регулярні вибухи, атаки безпілотників, обстріли, неодноразові перебої з зовнішнім електропостачанням, серед інших проблем, підвищують ризик ядерної аварії", - прокоментував Гроссі ситуацію на ЗАЕС.

Читайте також: Постраждала від пожежі градирня ЗАЕС має бути знесена - Гроссі

Він нагадав, що 11 серпня всередині однієї з градирень станції спалахнула пожежа і через отримані пошкодження її, можливо, доведеться знести.

"Наразі градирні не потрібні як частина механізму охолодження, оскільки всі шість реакторних блоків ЗАЕС залишаються в стані холодної зупинки. Відповідно до рекомендацій Агентства, є зрозумілим, що жоден реактор не буде перезапущено доти, доки конфлікт продовжуватиме загрожувати ядерній та фізичній ядерній безпеці станції", - заявив гендиректор МАГАТЕ.

За його словами, продовження роботи агентства на ЗАЕС залишається важливою для зменшення ймовірності ядерної аварії.

Окремо Гроссі наголосив на тому, що МАГАТЕ має тепер "більш проактивну позицію та моніторить критично важливі електричні підстанції України, які мають вирішальне значення для безпеки її атомних електростанцій".

Читайте також: Українські енергетики відновили лінію живлення ЗАЕС

Як повідомлялося, на Запорізькій АЕС уперше із кінця 2022 року всі шість реакторів перевели у режим «холодний зупин». Четвертий блок станції перевели у цей режим вранці 13 квітня.

ЗАЕС перебуває в окупації з 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної та радіаційної безпеки, мінуючи територію станції, не допускаючи до роботи кваліфікований персонал та перебиваючи лінії живлення АЕС від енергосистеми України.

Із вересня 2022 року на станції постійно перебуває місія МАГАТЕ, однак росіяни не дають експертам агентства повного доступу до всіх зон ЗАЕС.

Фото: Костянтин Ліберов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-