ЄС розглядає три варіанти продовження санкцій щодо заморожених активів РФ - Reuters

Європейська комісія представила послам ЄС три варіанти процедури продовження санкцій щодо заморожених російських активів на більш тривалий термін, що має вирішальне значення для забезпечення кредиту G7 для України в розмірі 50 мільярдів доларів.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дипломатів ЄС, передає Укрінформ.

За словами дипломатів, перший варіант передбачає п’ятирічне блокування російських активів із щорічним переглядом, а для розморожування активів необхідна спеціально сформована більшість країн в ЄС.

У другому варіанті Європейська комісія пропонує поновлювати заморожування активів кожні 36 місяців одностайним голосуванням.

Третій варіант - продовження терміну дії всіх санкцій, пов'язаних з Росією, до 36 місяців. Зараз санкції ЄС щодо Росії можуть продовжуватись що пів року.

План G7 щодо України передбачає надання Києву багаторічної позики з використанням майбутніх доходів від близько $300 мільярдів заморожених російських активів, більша частина яких заблокована в країнах ЄС. Країни G7 хочуть бути впевненими, що санкційний режим ЄС щодо російських активів не буде скасовано, аби забезпечити Україні кредит у розмірі $50 мільярдів, зазначається у публікації.

Читайте також: Частина грошей від заморожених активів РФ піде на підготовку України до зими - посол ЄС

За словами дипломатів, Єврокомісія заздалегідь обговорила три варіанти зі Сполученими Штатами.

Як повідомляв Укрінформ, країни Групи семи ухвалили рішення до кінця 2024 року надати Україні кредит на 50 млрд дол. за рахунок використання заморожених російських активів. Це американський кредит, але він може бути доповнений європейськими грошима або національними внесками. Його планується погашати за рахунок доходів від заморожених російських активів, більша частина яких - у країнах ЄС.