Частина грошей від заморожених активів РФ піде на підготовку України до зими - посол ЄС

Частина грошей від заморожених активів РФ піде на підготовку України до зими - посол ЄС

Ексклюзив
Укрінформ
Механізм фактичного отримання Україною коштів від заморожених за кордоном російських активів у рамках угоди Групи семи все ще доопрацьовується, в той час як Євросоюз вже отримав перший подібний переказ для надання Україні найближчим часом.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказала посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова.

"Розробка фактичного механізму (Групою семи щодо позики в розмірі 50 мільярдів доларів, який забезпечуватиметься прибутками із заморожених російських активів - ред.) знаходиться на фінальній стадії", - зазначила посол.

"Але також важливо пам’ятати, що Європейський Союз до того, як лідери Групи семи узгодили свій процес, вже вжив реальних заходів і секвестрував активи, оскільки основна їх частина знаходиться в межах Європейського Союзу, а саме в Бельгії, в міжнародному депозитарії Euroclear. І цього липня ми отримали перший переказ у розмірі 1,5 мільярда євро, і всі ці гроші – для України", - зауважила Матернова.

Вона пояснила, що за ці гроші через можливості кількох країн-членів ЄС має купуватися зброя і боєприпаси. Окрім цього гроші підуть на придбання зброї в Україні, що усуває транспортні та логістичні витрати.

"Також частину грошей буде направлено для підготовки енергетичного сектору до зими", - заявила посол, додавши, що "1,5 мільярда євро – вже реальність, ці гроші вже направляються на контрактування і надходитимуть до України для безпосередньої закупівлі зброї вже дуже, дуже скоро".

Читайте також: Україна розраховує отримати $300 мільярдів заморожених активів РФ - Шмигаль

Як повідомляв Укрінформ, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, виступаючи на форумі «Україна 2024. Незалежність» 27 серпня, повідомив, що країна розраховує отримати $300 мільярдів заморожених активів РФ, при чому перші $50 мільярдів вона отримає вже цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-